Zpravodajství Brno

U Šardic se propadá zem. Po silnici se v podzemí ztratil i kus pole

Velikost textu:
aktualizováno 16. 8. 2012 14:14

Šardice (Kyjovsko) - Ještě neopravili díru v silnici, už musí zasypávat kus pole. Taková situace ale v okolí Šardic není nijak neobvyklá. Kvůli uzavřeným hornickým štolám se v oblasti zemina propadá v podstatě celoročně. Někdy stačí propadlinu pouze zasypat, jindy je potřeba složitých technologických postupů. Místní už si zvykli. V podzemí jim končí kusy polí či traktory. Posledním případem je téměř pětimetrová jáma na poli mezi obcemi Šardice a Hovorany.

 

Díra má ve spodní části průměr i osm metrů
Díra má ve spodní části průměr i osm metrů
Otevřít galerii
  • Díra má ve spodní části průměr i osm metrů zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Na poli u Hovoran zeje nyní obrovská díra zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Na jámu upozornil místní zemědělec zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Do jámy by se vešel i kombajn nebo dva traktory zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Propad nám nahlásil v úterý zemědělec, který pole obdělává. Díru jsme zaměřili a vyfotili. Následně jsme zjistili, že se jedná o propadlinu nad chodbou číslo 422 bývalého dolu Obránců míru," uvedl technik Ivo Tichý ze společnosti Diamo, která má sanaci starých důlních šachet na starosti. V místě se podle něj těžilo už za Rakouska-Uherska.

Kráter o velikosti čtyřikrát tři metry je hluboký pět metrů a v podzemí má průměr až osm metrů. "Samotná chodba se nachází osmnáct metrů pod terénem. Došlo k jejímu zavalení a vytvořil se nad ní volný prostor. Působením povrchové vody a zemních tlaků se půda propadla. Někde se nám tak ztratilo dvě stě padesát kubíků zeminy," dodal Tichý. Odstranit díru ale nebude problém. "Strhneme hrany propadu a zasypeme ji," popsal obvyklý postup Tichý.

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.

Na Hodonínsku se nejedná o nic neobvyklého. Technici vyjíždí k takovým případům celoročně. Podle Tichého jde i o desítky případů ročně. "Celé území bývalé těžby je postiženo těmito projevy. Někdy se jedná pouze o metrové jámy. Před sedmi lety se tu ale propadla celá spojovací chodba," potvrdil Tichý. Nedávno se objevila díra asi dvě stě metrů od té současné. "Někdy se dokonce propadne země pod zemědělskou technikou. Řešili jsme tak i případy, kdy pod zemí skončil například kombajn," dodal Tichý.

Zasažena je oblast, kde v minulosti těžil lignit. První zmínky o těžbě pochází už z roku 1820. "Nejvíc se tu těžilo mezi lety 1942 až 1992. Letos to už ale bude dvacet let, kdy se doly zavřely a těžební práce ustaly," uvedl bývalý horník Miroslav Gregorovič, který v dolech pracoval téměř sedmadvacet let.

Půda se od roku 1993 pravidelně propadá u Kyjova, na Bzenecku, Mikulčicku či Dubňansku. Zkušenosti s tím má i bývalý traktorista Josef Kyselka. "Jezdil jsem s traktorem pětačtyřicet let. Nyní už je to lepší, ale v devadesátých letech se tu půda propadala neustále. Například jsme jeden den sekali trávu na louce a druhý den už byla na stejném místě osm metrů hluboká jáma," popsal svou zkušenost Kyselka.

Gregorovič si propady vysvětluje zejména podložím v oblasti. "Dochází zde ke střídání geologických vrstev – jíly, báze písku. Do toho se objevují zavodněné horizonty. I výška a malé nadloží sehrávají svou roli," řekl Gregorovič.

Silnice stále čeká na opravu

Na opravu také stále čeká část vozovky mezi Šardicemi a Mistřínem. V březnu se zde propadl kus silnice a lidé musí využívat třicetikilometrové objížďky přes Mutěnice. Jáma komplikuje život především místním podnikatelům a zemědělcům. "Blíží se vinobraní a jen pomyšlení, že situace zůstane pořád nevyřešená, nás děsí. Vůbec si neumíme představit, že by traktory jezdily třeba desetkrát denně po té objížďce," uvedla minulý týden obchodní ředitelka vinařské firmy Neoklas Šardice Dana Tušlová. Firma Diamo ale slibuje, že do konce měsíce bude vozovka opravená.

Propadlina v silnici
Propadlina v silnici

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.