Zpravodajství Brno

Těžaři zatím nesmí zkoumat břidlicová ložiska na Valašsku

Velikost textu:

Praha/Valašsko - Osm obcí z Valašska uspělo se svým protestem proti plánované těžbě břidlicového plynu. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa totiž zrušil rozhodnutí svých úředníků o průzkumném území. O tom, zda britská firma Cuadrilla bude moct prozkoumat břidlicová ložiska, musí úředníci rozhodovat znovu. Stovky lidí z regionu slaví vítězství. O zásahu ministra informovala Mladá fronta Dnes.

Těžba břidlicových plynů
Těžba břidlicových plynů
Otevřít galerii
  • Těžba břidlicových plynů zdroj: isifa.com https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Těžba břidlicového plynu zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Těžba břidlicového plynu zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Těžba břidlicových plynů zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Britská firma Cuadrilla zatím nesmí zkoumat břidlicová ložiska v určené lokalitě na Valašsku. Podle ministra Tomáše Chalupy totiž jeho úředníci vydali souhlas s průzkumným řízením nezákonně. Rozhodovat tak budou muset znovu.

Dotčené obce i ekologové tak slaví první vítězství. V uplynulých měsících se ostře proti plánované těžbě postavili, víc než tisíc lidí podepsalo nesouhlasnou petici. Námitky na ministerstvo poslaly Rožnov pod Radhoštěm, Hutisko-Solanec, Huslenky, Prostřední Bečva, Mikulůvka nebo Jablůnka.

Mapa břidlicových ložisek v ČR
Mapa břidlicových ložisek v ČR

O jaké území má Cuadrilla zájem?

Ministerstvo už britské firmě přidělilo území o rozloze skoro tisíc kilometrů čtverečních, kde by mohla průzkum provést. Na základě geologického výzkumu byla určena oblast kolem měst Valašské Meziříčí, Vsetín, Hranice a okrajová část Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Hlavní námitkou odpůrců je to, že těžba v dané lokalitě by mohla ohrozit životní prostředí. "Už víme, že pravděpodobně používají různé, pro životní prostředí nepříznivé látky, které například mohou ovlivnit nebo úplně zničit spodní vody," komentoval před časem záměr Britů Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí.

Zástupce firmy Cuadrilla Stanislav Benada MF Dnes řekl, že rozhodnutí ministra je výsledkem tlaku lobbistů. "Pořád o území máme zájem. Některých území se ale můžeme vzdát a průzkumné území tak zmenšil," uvedl Benada.

Senát podpořil zákaz těžby břidlicového plynu

Aktuální vývoj v parlamentu ale nabízí i jiný scénář – úplný zákaz těžby. Senátoři napříč politickým spektrem v polovině června podpořili zákaz těžby břidlicových plynů metodou hydraulického štěpení, který navrhli formou zákona členové ODS a ČSSD. Senát rozhodl o tom, že zákon před dalším schvalováním posoudí jeho výbory – hospodářský a pro životní prostředí.

Úkolem zákona bude "zvláštní ochrana přírody a krajiny před nevratnými lidskými zásahy". Norma by měla výslovně zakázat použití všech metod hydraulického štěpení hornin, podotkl předkladatel návrhu a senátor Petr Pakosta (dříve ODS). Pod předlohou jsou podepsáni berounský senátor Jiří Oberfalzer (ODS) a trutnovský Pavel Trpák (ČSSD). Právě v jejich regionech se o těžbě uvažuje.

Těžba břidlicového plynuMetoda hydraulického štěpení spočívá v tom, že se do vrtu vhání voda s pískem a chemikáliemi, včetně karcinogenních. Například benzen, olovo nebo toluen by pak podle kritiků mohly znečistit podzemní zásoby vody. Zástupci těžařů naopak poukazují na to, že ložiska břidlicového plynu jsou v hloubkách kolem 1,5 kilometru, zatímco ložiska pitné vody jsou maximálně 500 metrů pod povrchem. Každý vrt by podle nich byl vícenásobně izolován formou cementu i ocelového pažení.

Těžba břidlicového plynu už je zákonem zakázána ve Francii nebo v Bulharsku. Její zastánci naopak argumentují příkladem USA, které se díky těžbě už předloni staly největším producentem plynu na světě. Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) vedlo v USA využívání břidlicového plynu místo uhlí k prudkému poklesu emisí oxidu uhličitého, hlavního skleníkového plynu.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.