Zpravodajství Brno

Proti chráněnému bydlení se postavili senioři i stavební úřad

Velikost textu:
aktualizováno 14. 8. 2012 16:02

Mokrá-Horákov – Plánované chráněné bydlení pro autisty v Mokré-Horákově na Brněnsku zatím nevznikne. Stavební úřad nevydal povolení na dům pro čtyři ženy trpící autismem. Dal tak za pravdu obyvatelům domu s pečovatelskou službou, který měl s chráněným bydlením sousedit. Seniorům se nápad vedení obec nelíbil. Tvrdili totiž, že stavba zabere celý pozemek a oni tak přijdou o zahradu a místo pro odpočinek. Starosta se nevzdává. Chce najít jiný vhodný prostor.

Proti jsou zejména lidé z domu s pečovatelskou službou
Proti jsou zejména lidé z domu s pečovatelskou službou
Otevřít galerii
  • Proti jsou zejména lidé z domu s pečovatelskou službou zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zahrada zůstane seniorům. zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Podle stavebního úřadu pozemek nevyhovuje zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Chráněné bydlení by zastínilo dům pro seniory zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Lidé z Centra komunitního plánování a vedení obce nedaleko Brna chtěli vytvořit bezpečné bydlení pro lidi trpící poruchou autistického spektra. Dům, který měl vzniknout do tří let, měl nemocným umožnit osamostatnit se a žít bez neustálého dohledu rodičů. Nyní musí plány na stěhování odložit. Stavební úřad výstavbu chráněného bydlení zamítl.

Nový domov měly čtyři ženy najít v blízkosti domu s pečovatelskou službou. Starosta Aleš Ryšánek (ČSSD) plánoval, že vedle sebe budou senioři a nemocné ženy bez problémů žít. Senioři se ovšem proti plánu ostře ohradili. Sepsali dokonce petici. Nelíbilo se jim, že by se měli dělit o pozemek, na němž dům s pečovatelskou službou stojí. "Nejsme proti autistům. Vadí nám, že by dům zabral všechno místo, co tu máme. Jsme tu na dožití a chceme mít zahradu na posezení v zeleni," vysvětlovala postoj seniorů před měsícem jedna z obyvatelek domova s pečovatelskou službou Marie Horáčková.

Senioři si oddechli, starosta bude hledat jiné místo

Na základě stížnosti dal seniorům stavební úřad za pravdu. Chráněné bydlení by podle vypracovaného posouzení opravdu zhoršilo kvalitu života lidí na druhém konci pozemku. "Pracovníci našeho stavebního úřadu vydali zamítavé stanovisko, protože byl návrh na umístění stavby částečně v rozporu s platným územním plánem, a také neřešil celou lokalitu komplexně. Navíc by došlo k přímému zastínění denní místnosti ošetřovatelky a ordinace praktického lékaře, který do domu dochází," uvedl starosta Pozořic Jaromír Červenka.

Senioři jsou s rozhodnutím spokojeni. "Jsem hrozně ráda. A myslím, že i všechny ostatní tady to potěší," reagovala na zamítnutí stavby Růžena Beránková z domu s pečovatelskou službou. Červenka připustil, že i jejich stížnosti měly na zamítnutí stavby vliv. "Brali jsme ohled i na námitky obyvatel domu s pečovatelskou službou, protože by s chráněným bydlením sousedili," řekl Červenka.

Rozhodnutí projekt nezastaví

Projekt umožňující autistickým lidem žít plnohodnotný život ve vlastní domácnosti zcela ztracený není. Starosta obce plánuje najít nové, vhodnější místo. "Nezbývá nám, než rozhodnutí úřadu respektovat. Předpokládám, že se Centrum komunitního plánování odvolá. Pokud neuspěje, budu navrhovat hledat jiný pozemek pro tuto stavbu," uvedl Ryšánek.

Lidé z Centra komunitního plánování se opravdu nehodlají vzdát bez boje. Rozhodnutí úřadu už předali právníkovi, který připravuje odvolání.

Co je to autAutistické dítě ismus?

Autismus je jednou z nejzávažnějších poruch dětského mentálního vývoje. Lidé trpící autismem dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší či prožívají. Mají proto problémy komunikovat se svým okolím a navazovat vztahy. V Česku byl autismus oficiálně uznán jako onemocnění před osmnácti lety. Světová zdravotnická organizace rozděluje autistické poruchy na autismus, atypický autismus a Aspergerův syndrom.

S nápadem na bezpečné bydlení za třináct milionů korun přišlo právě Centrum komunitního plánování. "I lidé s handicapem by měli mít možnost žít důstojný a samostatný život. Je přirozené, aby v dospělém věku opustili i autisti své rodiny," vysvětlila hlavní záměr projektu na začátku prázdnin předsedkyně Centra komunitního plánování a matka jedné z autistických dívek Jana Hubová. Starosta Mokré-Horákova tehdy nápad podpořil. Chce za něj bojovat i nadále. "Myslím, že je to dobrá myšlenka. Naší povinností je starat se o všechny sociálně slabé skupiny, včetně autistů," dodal Ryšánek.

 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.