Zpravodajství Brno

O posty na zlínském hejtmanství usiluje i Gazdík, Čunek a Mišák

Velikost textu:

Zlínský kraj – S včerejší 16. hodinou se uzavřely kandidátky do krajských a senátních voleb. Po přehledu kandidujících stran a uskupení v Jihomoravském kraji vám přinášíme informace o volbách na Zlínsku. Nové vedení hejtmanství si budou moci zvolit všichni obyvatelé kraje, své zástupce v Senátu obmění voliči z obvodů Zlín a Vsetín. Jak se partaje na volby chystají, jaký je jejich program a co bude volební kampaň stát? Odpovědi pro vás zjišťovala Česká televize.

Volební urna
Volební urna

V krajských volbách 12. a 13. října se na Zlínsku utká 22 stran a politických uskupení. Do boje o posty na hejtmanství vyslaly partaje celkem 765 kandidátů. "Ještě poslední den přišlo asi osm stran, takový zájem jsme nečekali," řekla vedoucí organizačního oddělení kanceláře hejtmana Radka Štalmachová. Před čtyřmi lety se voleb zúčastnilo jen 13 subjektů. Krajský úřad bude nyní kandidátky přezkoumávat a po odstranění případných chyb je zaregistruje. 

Hejtmanskou funkci bude v barvách ČSSD obhajovat Stanislav Mišák. Ze stran zastoupených v Poslanecké sněmovně o mandáty voličů v krajských volbách letos na podzim neusiluje vládní seskupení LIDEM a ani opoziční Věci veřejné.

Česká pirátská strana

Česká pirátská stranaProgram Pirátů je společný pro všechny kraje, na Zlínsku je do voleb povede Martin Švadlenka. V kampani se chtějí zaměřit hlavně na otevřenost státní správy, větší využití prvků přímé demokracie nebo efektivní hospodaření. Předvolební kampaň se bude odehrávat hlavně na internetu, strana chce voliče oslovit přes web a sociální sítě.

Web strany zde.

Česká strana sociálně demokratická

Stanislav MišákDo boje o post prvního muže kraje poslala ČSSD současného hejtmana Stanislava Mišáka. Voliče chce strana oslovit důrazem na celostátní témata - zdravotnictví, dopravu, školství, sociální oblast. Kromě klasických prostředků jako billboardy, inzerce v novinách a na internetu, kontakt přes sociální sítě a web budou voliče oslovovat i kontaktní kampaní, například objížděním regionu mikrobusem. Kampaň strana financuje centrálně, celkové náklady za senátní i krajskou propagaci přijdou stranickou kasu na 90 milionů.

Web strany zde.

Dělnická strana sociální spravedlnosti – STOP NEPŘIZPŮSOBIVÝM!

Koalice složená z politických stran "Dělnická strana sociální spravedlnosti" a "Strana pro Evropu".

Web strany zde.

HNUTÍ ODBORNÍKŮ ZA ZLÍNSKÝ KRAJ

Partaj, jejíž jedničkou na kandidátce je Martin Vacek, se v kampani soustředí hlavně na přiblížení informací o dění v kraji blíže k občanům. Dalšími tématy je snížení zadlužování kraje, sloučení sociálního odboru a zdravotnictví nebo zlepšení dopravní dostupnosti.

Web strany zde.

Komunistická strana Čech a Moravy

KSČM - kampaňVolební program KSČM vychází z konkrétní situace v kraji i z dopadů vládních reforem. S prvním mužem na kandidátce Ivanem Mařákem se strana zaměří například na situaci v krajských nemocnicích nebo zlepšení dopravní infrastruktury (dobudování páteřní sítě, zejména rychlostních komunikací R49 a R55). Dalším tématem je i zajištění strategických investorů pro průmyslovou zónu v Holešově. V předvolební kampani budou komunisté klást důraz na osobní kontakt s voliči na předvolebních shromážděních, využijí i letáky, vynechají naopak billboardy. Mimo centrálního financování tiskovin vydá KSČM na Zlínsku na krajské volby 350 tisíc korun.

Web strany zde.

Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska)

Strana s Josefem Petrem v čele zlínské kandidátky vyznává tradiční hodnoty a staví se proti socialismu i liberalismu. Partaj prosazuje monarchistické zřízení, myšlenkou obnovy Českého království chtějí v české společnosti rehabilitovat kulturní a zemské vlastenectví a s ním spojené mravní hodnoty.

Web strany zde.

Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová

Jiří ČunekKřesťanské demokraty do voleb povede Jiří Čunek. Voliče chce strana oslovit tématy jako zaměstnanost, bezpečnost, doprava, školství a podpora rodin. Prostředky kampaně budou klasické – od billboardů, letáků a volebních novin až po kontaktní kampaň v obcích. Strana neplánuje žádné velké meetingy na náměstích, naopak využije svoji tradiční akci "ploty" - členové a příznivci KDU-ČSL na své ploty vyvěsí propagační letáky a plachty s logem strany. Rozpočet na kampaň mají lidovci 2,5 milionů korun.

Web strany zde.

Lékaři a odborníci za ozdravení kraje

Koalice složená z politických hnutí "Zlínské hnutí nezávislých" a "Doktoři za uzdravení společnosti" postavila na přední příčku kandidátky lékaře zlínské traumatologie Radima Jüngera. Do boje o křesla na hejtmanství jde se čtyřmi programovými body - snížení počtu uvolněných radních, efektivnější využití odborníků v jednotlivých odborech, snížení počtu poradních výborů a komisí a transparentnější úřad.

Web strany zde.

Moravané

Moravané jako jedničku do krajských voleb nasadili Radomíra Šuheje. Pod heslem "Peníze z Moravy patří na Moravu" bude strana upozorňovat na dlouhodobé podfinancování Moravy a Slezska. Kromě toho Moravané prosazují i zrušení krajů a jejich nahrazení zemským zřízením nebo obnovu krajiny a navrácení tradičních plodin.

Web strany zde.

Národní socialisté - levice 21. století

Národní socialistéV čele desetimístné kandidátky Národních socialistů ve Zlínském kraji stojí Richard Koutný. Národní socialisté se budou o přízeň voličů ucházet kritikou současného vedení krajů i státu, důrazem na lepší kondici krajských rozpočtů, zlepšení zaměstnanosti a řešení sociálních problémů. Stěžejní součástí kampaně budou setkání s voliči v ulicích českých měst.

Web strany zde.

NEZÁVISLÍ

Občanská demokratická strana

ODSZlínská ODS chce nalákat voliče na témata regionálních problémů. Cílem strany je hlavně zlepšení kvality života v kraji – boj proti nezaměstnanosti, zlepšení služeb, investice do vzdělání. V rámci kampaně osloví voliče billboardy, hlavní část propagace bude kontaktní kampaň s voliči.

Web strany zde.

REPUBLIKÁNSKÁ STRANA ČECH, MORAVY A SLEZSKA

Starostové a TOP 09 pro Zlínský kraj

Petr GazdíkPětačtyřicetimístnou kandidátku koalice TOP 09 a politického hnutí STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ vede poslanec Petr Gazdík. TOP 09 se letos rozhodla pro neotřelou kampaň – voliči si mohou kandidáta na hejtmana pozvat k sobě domů a vyzpovídat ho.  

Web TOP 09 a STAN.

Strana Práv Občanů ZEMANOVCI

ZEMANOVCILubomír Nečas v čele kandidátky SPOZ chce lidem navrátit důvěru v instituce, navázat na zemědělsko-průmyslové tradice Zlínska, tradici Slovácka a valašskou přírodu. Prioritou je prokázání původu příjmu a majetku nebo řešení dopravní situace v kraji - příprava a realizace silnice R 49 mezi Hulínem a Lípou. Partaj také podporuje zavedení prvků přímé demokracie – přímou volbu hejtmanů, primátorů a starostů, uzákonění referend.

Web strany zde.

Strana svobodných občanů

Logo Strany svobodných občanůZlínskou kandidátku Svobodných vede třicetiletý Tomáš Pajonk z Valašska. Svobodní se v krajských volbách zasazují o zavedení pravidla vyrovnaného hospodaření krajů, občané by měli mít přímý vliv na výši svého zdanění ve prospěch samospráv. Kraje nemají poskytovat dotace obcím, firmám ani sdružením, aby neznevýhodňovaly jedny na úkor druhých. Voliče chce strana oslovovat hlavně kontaktní kampaní, rozdáváním letáků a prezentací na internetu. Na Zlínsku strana kritizuje stav veřejných financí, kraj od roku 2004 neměl vyrovnaný rozpočet. Za debakl označuje Pajonk i současnou situaci v holešovské průmyslové zóně.

Web strany zde.

Strana zelených

Strana zelenýchPrioritou Strany zelených pod vedením jedničky na kandidátce Kateřiny Zukalové je konkurenceschopný kraj a podpora menšího a středního podnikání. Lokálními tématy jsou plány na revitalizaci starých továren namísto vytváření průmyslových zón v čisté přírodě, boj proti segregaci ve speciálních školách zřizovaných krajem nebo odmítání privatizace nemocnic. Zelení chtějí také prosadit tunely na rychlostí silnici R49 přes Vizovické vrchy a odklonění R55 z Bzenecké doubravy.

Web strany zde.

SUVERENITA – Blok Jany Bobošíkové pro Zlínský kraj

BobobusKoalice složená z politických stran "SUVERENITA – Blok Jany Bobošíkové" a "SUVERENITA – STRANA DŮSTOJNÉHO ŽIVOTA" se s lídrem kandidátky Karlem Nedbálkem pustí do předvolebního boje s tématy politické suverenity, zrušení soukromých exekutorů, zavedení morální mzdy a mateřské, podporou vědy a bojem proti korupci. Volební kampaň bude kontaktní a stranickou kasu vyjde celkem na 2 miliony korun, na zlínskou propagaci padne 120 tisíc.

Web strany zde.

Volte Pravý Blok

Petr CibulkaPartaj Volte Pravý Blok, v jejímž čele stojí už po léta signatář Charty 77 Petr Cibulka, vstoupí do krajských voleb s názvem strany čítajícím celkem 224 slov. Uskupení tradičně využívá dlouhý název strany k prezentaci svého volebního programu.

Web strany zde.

Hnutí za Morální Očistu Regionu

Politické hnutí, které překvapilo velkým úspěchem v minulých komunálních volbách, chce voliče nalákat hlavně na osobnosti, které nejsou spojeny s politikou. Strana chce klást důraz na slušnost, transparentnost a morálku. Kampaň bude kontaktní, kromě mítinků hnutí využije i elektronická média.

Web strany zde.

ZDRAVÝ KRAJ

Koalice složená z politického hnutí Zdravé Hradiště a politické strany Masarykova demokratická strana postavila do centra pozornosti voličů podporu občanských sdružení, školství a sportu a únosnost krajského dluhu. Kampaň bude finančně nenáročná, konkrétní způsob prezentace ale zatím strana nechce zveřejnit.

ZVUK 2012

přehrát video
O volbách na Zlínsku hovoří politolog Michal Pink

O dvě senátorská místa, jež budou v říjnových volbách k dispozici pro Zlínský kraj, se utká 15 kandidátů. Oba dosavadní senátoři post obhajují.

Senátní volby v obvodu č. 77 (Vsetín)

Aleš Bardoň (Moravané)

Jindřich Cahlík (nez.)

Jiří Částečka (ODS)

Jiří Čunek – (KDU-ČSL)

Marie Hořčicová (Národní socialisté – levice 21. století)

Vladimír Místecký (KSČM)

Karel Nedbálek (SUVERENITA – Blok Jany Bobošíkové)

Jindřich Šnejdrla (ČSSD)

Senátní volby v obvodu č. 80 (Zlínsko)

Ludvík Hovorka (KDU-ČSL)

František Hubáček (ODS)

Jana Juřenčáková (Starostové a Lékaři podporují Janu Juřenčákovou)

Stanislav Mišák (ČSSD)

Tomio Okamura (nez.)

Václav Ransdorf (KSČM)

Ivo Spáčil (Národní socialisté - levice 21. století )

 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.