Zpravodajství Brno

Mladí houslisté se učí pod vedením Václava Hudečka. Letos už po šestnácté

Velikost textu:

Luhačovice – Osmnáct talentovaných mladých hudebníků se sjelo do lázeňského města Luhačovice. Rekreace je ale nečeká. Pod vedením virtuosa Václava Hudečka se budou dva týdny zdokonalovat ve hře na housle. Dovednosti, nabité během dne ve zkušebnách, zúročí při několika veřejných koncertech. Nejlepší z nich si pak z kurzu odveze i nové mistrovské housle.

Mladí talentovaní houslisté se učí pod vedením Václava Hudečka
Mladí talentovaní houslisté se učí pod vedením Václava Hudečka
Otevřít galerii
  • Mladí talentovaní houslisté se učí pod vedením Václava Hudečka zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Markéta Říhová se účastní už poněkolikáté zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Virtuos Hudeček vede letní akademii už 16 let zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Vítěz akademie doprovází Hudečka na zimním turné zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Sedmnáctiletá Kateřina Krejčová z Prahy dorazila na luhačovickou akademii už potřetí. Ačkoliv dnes dopoledne musela cvičit náročnou Mozartovu skladbu stále dokola, pod vedení houslového mistra Václava Hudečka je to prý radost, která ji vede k preciznosti. "Většinou se tady ještě tak minimálně desetkrát zlepším, protože pan Hudeček mi velice dobře radí," chválila si mladá houslistka, pro kterou má letní škola hudby ještě další výhodu. Konečně se může naplno věnovat svému koníčku. Přes rok usedá do gymnaziální lavice, a tak noty musí často odložit kvůli učebnicím. 

přehrát video
Účastnice Kateřina Krejčová a Markéta Říhová o letní akademii

Do nejkrásnějšího lázeňského města Moravy letos přijelo 18 studentů. To je maximum. Víc jich virtuos nechce přijmout, trpěla by tím kvalita výuky. Každý rok se přitom hlásí desítky zájemců, kteří rádi vymění prázdninové volno za zkušebny v luhačovickém zámku. "Člověk má touhu poznat se s takovou osobností, jako je mistr Václav Hudeček. Nepoštěstí se to každému a je to úžasný zážitek," svěřila se čtyřiadvacetiletá Markéta Říhová, která je, stejně jako Kateřina, na akademii letos už potřetí. Na rozdíl od své kolegyně se ale houslím věnuje intenzivně celý rok, studuje totiž konzervatoř. 

Zážitek je to prý i pro samotného mistra. Na čtrnáct dní v moravských lázních se těší celý rok. I když přiznává, že je to náročné. Se studenty cvičí každý den hodiny. Během čtrnácti dnů je na programu devět koncertů. "Cvičím si tady jiné mozkové závity a dělá mi to velkou radost. Vždycky tady s těmi svými studenty omládnu," řekl Hudeček.

V pátek 10. srpna houslový kurz vyvrcholí velkým koncertem. Nejlepší absolvent získá zbrusu nové mistrovské housle v hodnotě sto tisíc korun. 

přehrát video
Václav Hudeček o letní houslové akademii

Letní akademie je v Luhačovicích tradicí 

Akademie Václava Hudečka, dříve známá například pod názvem Letní houslové kurzy, se poprvé konala v roce 1997. Od roku 1999 se každé léto do Luhačovic sjíždí mladí talentovaní houslisté, kteří mají možnost dva týdny studovat pod taktovkou uznávaného houslového virtuosa Václava Hudečka. Tradičně získá nejlepší účastník každého kurzu mistrovský nástroj a spoluúčinkování na turné s Václavem Hudečkem. 

Od roku 2008 je součástí akademie i mezinárodní hudební festival Svátky hudby, na němž vystupují vítězové předešlých ročníků. Další koncerty odehrají sami účastníci aktuálního letní školy. 

Václav Hudeček

Václav Hudeček v TřebíčiLetos šedesátiletý rodák z Rožmitálu pod Třemšínem Václav Hudeček patří mezí přední české houslové virtuosy. Svoji hvězdnou kariéru odstartoval v roce 1967, kdy v pouhých 15 letech vystoupil na koncertu v Londýně s Royal Philharmonic Orchestra. O den později ho slyšel legendární David Oistrach, předpověděl mu velkou budoucnost a nabídl mu pedagogickou pomoc. Od roku 1970 až do Oistrachovy smrti v roce 1974 byl Hudeček žákem tohoto velkého mistra. 

Od svého londýnského debutu vystupoval po celém světě na nejprestižnějších pódiích – od Carnegie Hall až po operu v Sydney. Koncertoval s nejlepšími světovými orchestry jako Berliner Philharmoniker, Cleveland Symphony Orchestra či Moskevskou státní filharmonií. Jeho nahrávka Vivaldiho Le Quattro Stagioni s dirigentem Pavlem Koganem je od roku 1992 stále nejúspěšnější produkcí v České republice a interpret za ni obdržel zlatou, a v roce 1997 i platinovou desku. V roce 2007 mu prezident republiky Václav Klaus udělil vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti kultury a uměni.

Zdroj: Akademie Václava Hudečka

 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.