Zpravodajství Brno

Žalobce poslal před soud členy Toflova gangu

Velikost textu:

Brno – Státní zastupitelství podalo Krajskému soudu v Brně návrh obžaloby v kauze tzv. Toflova gangu. V případu je 13 stíhaných, kterým hrozí až 16 let vězení za to, že podle spisu vydírali podnikatele na jižní Moravě. Šlo o skupinu bývalých brněnských policistů, kterou údajně vedl Michal Tofl. Proces by mohl začít ještě letos.

Toflův gang
Toflův gang

"Navrhujeme, aby byla celá kauza delegována jinam než na Krajský soud v Brně, což může zahájení procesu oddálit. O tom, zda se proces uskuteční tam, nebo jinde, rozhodne Vrchní soud v Olomouci nebo Nejvyšší soud v Brně," uvedl ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci Petr Šereda. Celá kauza se odehrála na jižní Moravě. 

Státní zástupce Martin Brzobohatý z ostravské pobočky olomouckého vrchního státního zastupitelství, který kauzu dozoroval, serveru iDnes.cz řekl, že členy gangu jsou bývalí policisté, kteří by vzhledem ke své práci mohli mít na soudu kontakty. Právě o to se opírá návrh na předání spisu jinam.   

Toflovým gangem je nazývána skupina bývalých brněnských policistů, která údajně vydírala podnikatele. Jeho členové si nejprve vymysleli křivé obvinění z nějakého hospodářského deliktu a zahájili stíhání vytipovaného podnikatele. Následně mu nabídli, že vše zahladí, za což ovšem žádali úplatek. Ten se pohyboval v rozmezí od 10 tisíc korun až do milionů. Podle policie gang podnikatele vydíral v letech 1998 až 2010.   

Gang údajně vedl bývalý brněnský policista Michal Tofl, který byl v červnu 2010 zastřelen samopalem. Kriminalisté zadrželi v uplynulých týdnech tři muže podezřelé z jeho vraždy - těm hrozí až 20 let vězení. Podle policie si vraždu objednal muž z Prahy kvůli finančním sporům s Toflem.

Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.