Zpravodajství Brno

I přes zákaz vjezdu jezdí vláček přes středověkou kostnici

Velikost textu:

Znojmo - Komu se nechce pěšky, může ve Znojmě nasednout na vláček, který pravidelně městem projíždí a ukazuje nejzajímavější místa. Jedním z nich je Svatováclavská kaple, pod kterou se nachází románská kostnice. Právě tu podle některých projíždění turistického vláčku ničí. Vedení města se brání s tím, že posudek statika nic takového nepotvrdil.

Vláček projíždí kolem Svatováclavské kaple
Vláček projíždí kolem Svatováclavské kaple
Otevřít galerii
  • Vláček projíždí kolem Svatováclavské kaple zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Svatováclavská kaple je jednou z dominant města zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Místo je významné zejména kvůli unikátní klenbě zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Uvnitř kostnice pod Svatováclavskou kaplí zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Turistický kolový vláček vozí návštěvníky zajímavými místy města Znojma. Projížďka trvá asi devadesát minut a zúčastnit se jí může až čtyřiašedesát lidí. Vláček, který po městě jezdí od května do září, zastavuje mimo jiné i u Svatováclavské kaple.

To se nelíbilo lidem z Asociace Iuvenes Znoyem, která měla kapli pronajatou. V září loňského roku proto podali návrh na odklonění trasy vláčku. "Statický posudek, který jsme si nechali letos vypracovat od inženýra Čelady, potvrzuje, že pravidelné vibrace těžké techniky narušují románskou klenbu, která není zpevněná. Může docházet k vypadávání kamenů, protože se drolí malta," upozornila Simona Gajdošová z Iuvenes Znoyem. Zatím ale neuspěli, a navíc dostali z místa výpověď. Oficiálním důvodem je špatná komunikace. Podle lidí ze sdružení stojí za neprodloužením smlouvy spíše spor o vláček.

Vedení města s tvrzením občanského sdružení nesouhlasí a nechalo si vypracovat vlastní posudek. "Renomovaný statik nám vypracoval posudek, který hovoří o tom, že je celé místo staticky stabilní. Pouze zde máme provést úpravy, které povedou k odvodnění," uvedl znojemský starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

přehrát video
Simona Gajdošová z Iuvenes Znoyem o Svatováclavské kapli

Národní památkový ústav čeká, zda se nakonec vedení Znojma a asociace dohodnou. "V tuto chvíli jde o spor mezi občanským sdružením a městem, takže zatím situaci pouze bereme na vědomí. Prozkoumali jsme ale stav památky a seznámili se s potřebnými dokumenty," řekl mluvčí brněnského památkového ústavu Zdeněk Musil. Podle něj se k situaci Národní památkový ústav vyjádří v případě, že bude vyzván městem. "Samotný provoz vláčku ale ovlivnit nemůžeme," upozornil Musil.

Místo zóny klidu rušná ulice

V místě, kde je zákaz vjezdu motorových vozidel, tak pravidelně projíždí několik vláčků denně. "Víckrát se stalo, že se tu dokonce sešlo hned několik vláčků," řekla Gajdošová. Kromě nich do místa pravidelně zajíždí i popeláři a účastníci svateb či pohřbů.

Podle Gabrhela došlo k nedorozumění. Vedení města nyní zvažuje nového nájemníka. "Podnikli jsme kroky proto, aby byl zachován provoz a abychom mohli místo nabídnout církvi," řekl dodal Gabrhel. Asociace, která měla místo pronajaté čtyři roky, se musí přestěhovat během příštího roku.

Vláček projíždí kolem Svatováclavské kaple
Vláček projíždí kolem Svatováclavské kaple

Lidé z Iuvenes Znoyem postup města nechápou. "Snažíme se najít vhodné řešení, aby se k této kulturní památce přistupovalo s úctou. Je pro nás překvapivé, jaké dělá město kroky. Znojmo je totiž vlastník tohoto objektu, proto by o něj mělo především pečovat," dodala Gajdošová. Turistický vláček bude ale jezdit dál. Minimálně ještě tuto sezónu. Příští rok podle Gabrhela vedení města znovu zváží, zda by měl vést vláček přes středověkou kostnici.

Svatováclavská dvojkaple

Byla postavena před rokem 1521 při městské hradbě v koutu hřbitova. Pozůstatek původní románské kaple byl znovu objeven v roce 1982. Název dostala podle sochy sv. Václava v průčelí. Dělí se na horní a dolní kapli. Dolní kaple, zasvěcená sv. Martinovi, je patrně starší. Dnes se v místě pořádají především výstavy a koncerty. Ročně kapli navštíví přibližně třicet až čtyřicet tisíc lidí.

 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.