Zpravodajství Brno

Krumlovský zámek bude opět lákat na umění

Velikost textu:
aktualizováno 2. 7. 2012 15:49

Moravský Krumlov - V prostorách, které po celém světě proslavila zejména Muchova Slovanská epopej, bude toto léto opět k vidění umění. Místo Epopeje, jež byla přestěhována do Prahy, na krumlovském zámku vystaví svoji tvorbu na třicet mladých umělců.

Kurátoři začali s instalací předmětů ze sbírky
Kurátoři začali s instalací předmětů ze sbírky
Otevřít galerii
  • Kurátoři začali s instalací předmětů ze sbírky zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Sbírka Marek nabídne současné moderní umění zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Instalace Slovanské epopeje ve Veletržním paláci zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zámek v Moravském Krumlově autor: Lidové noviny / Tomáš Hájek, zdroj: ISIFA https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Vedení města se spolu s vlastníkem, společností Incheba, rozhodlo zpřístupnit místnosti zámku návštěvníkům. Ti si kromě dosud nepřístupných částí zámku budou moct prohlédnout i sbírku moderního umění s názvem Marek, kterou zapůjčila Moravská galerie v Brně. "Výstava symbolizuje novou etapu zámku poté, co z něj odvezli plátna. Nyní hledáme nové využití těchto krásných prostor," uvedl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

Návštěvníci zhlédnou malby, sochy a plastiky, jež vznikly za posledních deset let. Celkem je k vidění okolo osmdesáti děl od přibližně třiceti umělců. Mimo jiné i díla Jána Mančičky či Josefa Bolfa. Marek je uměleckou sbírkou bratrů Iva a Zdeňka Markových. "Jde o jednu z nejvýznamnějších kolekcí současného umění," upozornil kurátor výstavy Ondřej Chrobák. Začala vznikat kolem roku 2000 a orientuje se na studenty a čerstvé absolventy českých vysokých výtvarných škol.

Zámek bude pro návštěvníky otevřen každý víkend. V rámci projektu Otevřeno mohou lidé navíc zavítat i do dosud uzavřených prostor, ve kterých posledních dvacet let nikdo nebyl. Například je poprvé od války zpřístupněn průchod mezi místnostmi, ve kterých bude výstava. "Hlavní myšlenkou je ukázat návštěvníkům, jak zámek vypadá. Chceme, aby pochopili, proč se ho snažíme zachránit," uvedl Třetina.

První sezóna bez davu turistů

Nová výstava je jedním ze způsobů, jak se vedení města snaží vypořádat s následky ztráty Muchovy Slovanské epopeje. Ta totiž do města nalákala každoročně tisíce turistů. Poté, co byla převezena do Prahy, musí Moravský Krumlov hledat jiné způsoby, jak do města přivést návštěvníky. Minimálně do té doby, než se Epopej vrátí zpět, v což místní nepřestali doufat.

Poslední plátna odvezli z Krumlova na podzim loňského roku. Od té doby místní hoteliéři a restauratéři přemýšlejí, z čeho budou žít. Na Slovanskou epopej se totiž každoročně přijelo podívat až třicet tisíc turistů. "Odvoz Epopeje znamená pro Moravský Krumlov citelný zásah do podnikání v oblasti cestovního ruchu. Je to i velký zásah do provozování městského kulturního střediska. Znamená to propuštění několika zaměstnanců i výrazné snížení počtu akcí, které jsme mohli dotovat z našeho rozpočtu díky ziskům z návštěvnosti Epopeje," uvedl už dříve Třetina.

Řada turistů si navíc na změnu zatím nezvykla. "Jezdí se sem na plátna podívat zájezdy z Polska či turisté z Anglie," uvedl kastelán zámku David Pitlach.

Vedení města má v plánu Muchovy obrazy získat zpět. Jen musí nejprve opravit zámek, aby je bylo kam umístit. S rekonstrukcí chce radnice začít už v září a na první etapu oprav má vyčleněno pět milionů korun. "Naší prioritou je připravit prostory tak, aby se Epopej mohla vrátit domů, do Krumlova," uzavřel Třetina.

A jak se daří Slovanské epopeji v Praze?

Do Veletržního paláce zamířilo od května, kdy je tam dílo Alfonse Muchy vystavené, 17 tisíc návštěvníků. Do Moravského Krumlova se sjíždělo v průměru 30 tisíc turistů ročně. Naděje, že se plátna na krumlovský zámek vrátí, podle vedení města stále žije. Vůbec prvním záchranným krokem je plánovaná rekonstrukce výstavních prostor, která by měla začít letos na podzim.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.