Zpravodajství Brno

nehoda v chorvatsku

Další turistka z chorvatské nehody se vrátila domů

Velikost textu:
aktualizováno 26. 6. 2012 19:04

Brno - Další zraněnou turistku po nehodě českého autobusu v Chorvatsku dnes přepravila sanitka do Česka. Už dopoledne ji hospitalizovali ve Fakultní nemocnici Brno. Její stav je stabilizovaný. V chorvatských nemocnicích tak zůstává 5 zraněných. Pokračuje vyšetřování příčin tragédie. Autobus, který v sobotu ráno narazil do středových svodidel a pak se převrátil, byl podle deníku Právo starý jen čtyři roky a patřil tak k nejmodernějším v Česku.

Vrtulník NATO pomáhá se záchranou zraněných českých turistů
Vrtulník NATO pomáhá se záchranou zraněných českých turistů

Zatím v chorvatských nemocnicích zůstává šest zraněných Čechů. Nejhůř jsou na tom dvě třináctileté dívky, které leží na klinice v Záhřebu. Jejich stav se už ale zlepšuje. "Jsou mimo ohrožení života, jedno děvče se probírá z komatu," potvrdil český konzul v Chorvatsku Pavel Bednář.

24 zraněných Čechů přiletělo vojenským speciálem v neděli večer. Většina z cestujících už je doma. V pražské střešovické nemocnici zůstávají tři pacienti, ve Vojenské nemocnici v Brně čtyři. Podle primáře chirurgické kliniky brněnské nemocnice Martina Stračára jeden pacient leží na jednotce intenzivní péče, všichni čtyři jsou ale v dobrém stavu.

přehrát video
Další Češka se vrací domů

Autobus nebyl starší než 4 roky

Po příčinách sobotní nehody chorvatští vyšetřovatelé dál pátrají. Na vině ale nejspíš nebude technický stav vozidla. Podle deníku Právo byl autobus starý jen čtyři roky: "Jde o moderní vozidlo, které se rozhodně řadilo k tomu lepšímu, co vozí české turisty do Chorvatska."

Autobus tak splňoval přísnější bezpečnostní požadavky zavedené po roce 2000. Ani ty ale podle expertů při podobných nehodách nestačí. Autobus narazil v sobotu ráno do středových svodidel dálnice ve střední části Chorvatska a pak se převrátil. Cestovalo v něm 51 lidí, osm pasažérů nepřežilo.

Čeští turisté se vracejí z letiště v Zadaru do Česka
Čeští turisté se vracejí z letiště v Zadaru do Česka
Zdroj: ČT24

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.