Zpravodajství Brno

Z brněnského Národního divadla odchází třetina tanečníků

Velikost textu:

Brno – Balet brněnského Národního divadla čeká radikální změna. Z baletního souboru odchází patnáct tanečníků. Někteří mluví o atmosféře strachu a nekompetentním vedení. Ředitelka baletního souboru Národního divadla Lenka Dřímalová tvrdí, že počet odcházejících tanečníků je běžný.

Jedním z posledních kontroverzních představení Národního divadla byl Pták Ohnivák
Jedním z posledních kontroverzních představení Národního divadla byl Pták Ohnivák
Otevřít galerii
  • Jedním z posledních kontroverzních představení Národního divadla byl Pták Ohnivák zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Balet Pták Ohnivák zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Jedním z odcházejících zaměstnanců je korepetitor Ibrmajer zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Tanečníkovi Peteru Gordíkovi vadí převaha moderního tance nad klasickým zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Celkem z našich řad odejde čtrnáct tanečníků. Z toho jednomu jsem neprodloužila smlouvu a dvě tanečnice odchází na mateřskou dovolenou," uvedla ředitelka baletu Národního divadla Lenka Dřímalová.

Podle ní odchází tanečníci většinou za lepší pracovní nabídkou. "Pět lidí přešlo do Národního divadla v Praze. Dva tanečníci dostali angažmá v zahraničí. Čtyři baletky mi daly výpověď s tím, že chtějí odejít z oboru a věnovat se něčemu jinému," řekla Dřímalová.

Podle zaměstnanců, kteří ze souboru odchází, je ale hlavním důvodem nespokojenost s vedením baletního souboru. "Důvody odchodu jsou různé. Jednak jsou to nízké platy a dále také nespokojenost s fungováním brněnského baletu. Atmosféra je tam mizerná a lidé se bojí," uvedl odcházející korepetitor Tomáš Ibrmajer. To potvrdili i někteří z odcházejících sboristů, do médií však o tom mluvit nechtějí.

Podle Ibrmajera se běžná fluktuace pohybuje okolo pěti lidí. "Takové množství odcházejících sboristů je zásadní problém, který bude mít dopad na kvalitu představení," upozornil Ibrmajer.

Tanečník Peter Gordík, kterému Dřímalová neprodloužila na další sezónu smlouvu, navíc tvrdí, že tanečníkům vadí prosazování moderního tance na úkor klasického baletu. "V brněnském Národním divadle se vždy dělal kvalitní klasický balet. Ředitelka Dřímalová ale sama klasický balet nevystudovala, takže do repertoáru zařadila především moderní tituly. Řada lidí se tak rozhodla odejít do Prahy, kde je k tancování i lidem zcela jiný přístup," uvedl Gordík.

Navíc Dřímalová údajně prosazuje spíše komornější moderní představení než velké inscenace. "My rušíme velká představení a zavádíme představení, která jsou neprodejná. Párkrát se odtančí před plným sálem a pak už je hlediště poloprázdné," řekl Ibrmajer. Jednou z problematických inscenací byl nedávno uvedený Pták Ohnivák. "My jsme zvyklí, že má autor představení přesnou vizi. Choreografka Nataša Novotná spíše improvizovala. Celý balet, který má pětapadesát minut, jsme tak secvičovali půl roku," uvedl Gordík. To je podle Ibrmajera i Gordíka neadekvátně dlouhý čas.

Celkem má soubor okolo pětačtyřiceti tanečníků. Přijde tak o celou jednu třetinu zaměstnanců. Ředitelka Dřímalová to ale za problém nepovažuje, protože už vybrala tanečníky nové. "Nebyl problém sehnat náhradu. Vybírali jsme si z více než čtyři sta padesáti tanečníků ze třiatřiceti zemí," uvedla Dřímalová.

Podle taneční odbornice a pedagožky z brněnské taneční konzervatoře Jarmily Vondrové je v současnosti vysoká fluktuace v tanečním světě běžná. "Tanečníci se dívají na to, jaký repertoár a platy nabízejí jiná divadla u nás a ve světě," uvedla Vondrová. Podle ní lze situaci, která v Národním divadle nastane po odchodu tanečníků, odhadnout jen těžko. "Záleží na tom, kdo odešel a kdo nastoupí. Mohou to být i výborní tanečníci, kteří soubor posunou dál," uzavřela Vondrová.

 

 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.