Zpravodajství Brno

Spytihněv otevřela nové přístaviště na Baťově kanálu

Velikost textu:

Spytihněv - Baťův kanál zažívá v letošním roce žně. Po Strážnici, Sudoměřicích a Starém Městě má další nové přístaviště – tentokrát ve Spytihněvi na Zlínsku. Patří k němu i nové turistické centrum Na Rejdě Baťova kanálu. Návštěvníci tam najdou kompletní služby, včetně sprch a odpočinkové zóny. Stavba přístaviště vyšla na sedm milionů korun.

Otevření nového přístaviště ve Spytihněvi
Otevření nového přístaviště ve Spytihněvi
Otevřít galerii
  • Otevření nového přístaviště ve Spytihněvi zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Nové přístaviště ve Spytihněvi zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Nové přístaviště ve Syptihněvi zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Otevření nového přístaviště ve Spytihněvi zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Přístaviště ve Spytihněvi na Baťově kanálu doplnilo síť dalších dvanácti přístavišť. Jako jediné je zároveň i kulturním stánkem. Hlediště amfiteátru pojme 220 diváků. "Určitě chceme navázat na to, co už jsme začali dělat – koncerty na vodě a divadla," uvedl Stanislav Hampala z přístaviště Spytihněv.

Délka nového přístaviště činí 70 metrů. To je 45 metrů pro stání plavidel a 25 metrů jako čekací stání pro plavební komoru. Otevíralo se stylově – po námořnicku – tedy jak jinak než rumem. "Měli jsme půjčenou loďku a stanovali jsme tu. Je to velice pěkný zážitek," řekla s úsměvem jedna z návštěvnic.

přehrát video
Stanislav Hampala z přístaviště Spytihněv a mluvčí PMO Gabriela Tomíčková

Nové je i turistické centrum v původních hrázních domcích v baťovském stylu z konce 30. let minulého století. "Původní konírna byla přestavěna do podoby expozice, která má ukázat historii obce Spytihněv a Baťova kanálu," uvedl starosta Spytihněvi Vít Tomaštík (nez.).

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.

Přístaviště má vyrůst také v Petrově

Baťův kanál dnes opět ukázal, že má stále co nabídnout. Budovat se ale rozhodně nepřestává. "Na podzim chystáme stavbu přístaviště Petrov a zároveň uvažujeme o výstavbě úplně nového typu přístavišť," prozradila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Takzvaná lagunová přístaviště mají nabídnout kompletní služby, včetně možnosti dočerpání pohonných hmot. Na to si ale příznivci Baťova kanálu budou muset ještě pár let počkat.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.