Zpravodajství Brno

Mahenova knihovna registruje dluhy za jeden a půl milionu

Velikost textu:
aktualizováno 13. 6. 2012 12:25

Brno – Zhruba jeden a půl milionu korun dluží Knihovně Jiřího Mahena v Brně čtenáři, kteří pozdě vrátili vypůjčené knihy, nebo je nevrátili vůbec. Po řadě vstřícných gest, jako byly dny amnestie, kdy knihovna hříšníkům pokuty odpouštěla, i tvrdším přístupu, kdy zvedla poplatky za opožděné vracení knih, došla instituci trpělivost. Na vymáhání dluhů si teď knihovna dokonce najala právníka.

Knihovna
  • Knihovna zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Knihovna zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Knihovna zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ústřední pobočka Knihovny Jiřího Mahena v Brně autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Potíže s vracením knih měla brněnská veřejná knihovna už ve svých počátcích. Dokládají to dopisy tehdejšího knihovníka Jiřího Mahena městské radě. V jednom z nich například radní prosí "aby bylo zakročeno proti kaplanovi Emilu Mačkalovi z fary v Troubsku, který si půjčil tři knížky a přes upomínku je nevrátil. Na upomínkách má platiti pět korun padesát haléřů." Tehdejších pět padesát, dnes milion a půl – právě tolik knihovně dluží nedisciplinovaní čtenáři za poslední tři roky. 

"Knihovna má sloužit co nejširší veřejnosti, takže základním pravidlem je, že kdo si co půjčí, to musí i vrátit. Máme obrovské množství rezervací i na starší tituly," potvrdila ředitelka knihovny Libuše Nivnická. Knihovna si teď vytipovala největší dlužníky za poslední tři roky, jejichž pohledávky předala advokátní kanceláři. "Jde asi o 700 případů, dohromady nám tito lidé dluží asi jeden a půl milionu korun. Průměrný dluh v hodnotě knih je kolem 800 korun na dlužníka, k tomu ještě přistupuje hodnota sankcí. Výsledná částka je v průměru kolem 1000 až 3000 korun," upřesnila ředitelka.

"Dluží nám třeba i Babičku od Němcové," říká manažerka služeb ústřední knihovny Lenka Typltová

Knihovnice Lenka TypltováJaké evidujete nevyšší pokuty? 

Nejvyšší pokuty jsou u čtenářů, kteří nevrátili CD. Pro hudební nosiče jsou upomínky nastaveny tak, že za každý započatý den se počítá 10 korun upomínací poplatek. Pokud člověk nevrátí CD třeba 3 roky, tak si spočítejte, kolik má rok týdnů a vynásobíte to třemi. Jde opravdu o částky v řádu desetitisíců. Jsou zde i takové kuriozity, kdy se dluhy pohybují kolem 50 tisíc korun. 

Jaké knihy hříšníci nejčastěji nevrací?

Kupodivu jsou zastoupeny všechny dokumenty, ale protože mezi dlužníky jsou hlavně středoškolští studenti, tak nám dost dluží takzvanou povinnou četbu, která pak v knihovně chybí. Potom jsou to taky odborné věci, učebnice, jazykové příručky i s výukovými CD, … 

Můžete jmenovat nějaké kuriozity?

Kdysi vycházela Zelená míle od Stephena Kinga na díly, v několika tenkých sešitech. Jeden čtenář ji má kompletně doma. Dluží nám lidé ale i třeba Babičku Boženy Němcové nebo červenou knihovnu, cestovatelské průvodce, notové partitury,…

Kancelář nyní všechny dlužníky obesílá a vyžaduje zaplacení dluhu. "Protože nechceme být nepřiměřeně tvrdí, nabízíme i splátkový kalendář," dodala Nivnická. Pokud ani po výzvě advokáta problémoví čtenáři nezaplatí, může je čekat až exekuce. 

Na takzvané nedobytné dlužníky nefungovaly ani motivační amnestie. Poslední knihovna vyhlásila v roce 2006. Té předchozí v roce 2001 tehdy využilo 255 čtenářů, vrátili přes 800 knížek v hodnotě kolem sto tisíc korun. "Vrátilo se nám jen málo dokumentů, o které jsme opravdu stáli, byla to spíš běžná beletrie. Amnestie využili hlavně normální dlužníci, kteří knihu vrátili třeba o měsíc později," řekla manažerka služeb ústřední knihovny Lenka Typltová. 

Knihovna Jiřího Mahena v Brně je největší veřejná městská knihovna na Moravě, druhá největší v České republice. Vznikla v roce 1921. V loňském roce měla knihovna přes 45 tisíc registrovaných čtenářů, kteří uskutečnili více než 600 tisíc čtenářských návštěv a přes 2 miliony výpůjček.

Zdroj: Knihovna Jiřího Mahena


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.