Zpravodajství Brno

Slévárna oslavila 100. výročí slavnostní tavbou ve staré peci

Velikost textu:

Brno – Od roku 1912 funguje rodinná slévárna Alfe Brno v městské části Chrlice. Sté výročí podnik oslavil poslední tavbou ve staré peci, kterou v následujících týdnech do svých sbírek převezme Technické muzeum v Brně. Koks tak dnes ve slévárně potřebovali naposledy.

Původních pecí na koks už je v Česku málo
Původních pecí na koks už je v Česku málo
Otevřít galerii
  • Původních pecí na koks už je v Česku málo zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Těžká práce v původní peci na koks zaměstnancům chybět nebude zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Poslední tavba v původní peci na koks zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Poslední tavba v původní peci na koks zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Rodinný podnik za sebou má pohnutou historii. "Slévárnu založil můj dědeček Antonín Harašta v roce 1912. Fungovala i za 1. světové války, v době první republiky se rozrostla, přistavěly se nové haly. V listopadu 1949 ale byla znárodněna," líčila počátky slévárny ředitelka a vnučka zakladatele Hana Portová.

Její maminka požádala v roce 1990 o navrácení firmy, žádost jí však byla zamítnuta. "Tehdy jí řekli, že to nejde, protože se vrací pouze fyzickým osobám a dědeček slévárnu založil jako s.r.o. Když to nešlo jinak, tak jsme nakonec slévárnu koupili za 4 miliony. A začali na ní hospodařit," pokračovala ve vyprávění.

přehrát video
NO COMMENT: Práce ve slévárně

Ve slévárně nyní pracuje 35 zaměstnanců a průmyslové a dekorativní výrobky se vyváží nejen do řady evropských zemí, ale také do USA. "Jsem velice pyšná na svoje pracovníky, protože jsme se zúčastnili dodávkou krásných rozet na opravě Českého národního domu v New Yorku. Umí opravdu udělat krásnou práci a naše výrobky se líbí," dodala majitelka.

Památkou na dědečkovu éru byla původní pec na koks

Ačkoliv se od dob Antonína Harašty slévárna hodně změnila, původní typ pece v Chrlicích zůstal. Dnes už se v ní kvůli nařízením Evropské unie o ochraně životního prostředí tavit nesmí, firma se ji rozhodla dát do sbírek Technického muzea v Brně. Všichni se s pecí rozloučili symbolickou poslední tavbou.

"Jsem ráda, že ji nevyhodíme do starého železa. Mám takové motto, že kdo si neváží minulosti, ten nemůže vytvářet budoucnost. Minulost by měla být uchována, protože aby mladé generace mohly vytvářet nové věci, technologie, tak musí znát staré," dodala majitelka.

  • Poslední tavba v původní peci na koks
    Poslední tavba v původní peci na koks zdroj: ČT Brno
  • Poslední tavba v původní peci na koks
    Poslední tavba v původní peci na koks zdroj: ČT Brno

Práce s historickou pecí zaměstnancům ale chybět nebude. Místo ní už pracují v moderní elektrické peci. "Rozdíl mezi nimi je velký, protože u staré pece je velký podíl ruční práce. Musí se do ní vlézt, celá se musí osekat a opravit, než se nachystá tak, aby v ní železo vydrželo. Elektrická pec je na práci méně namáhavá," objasnil rozdíly tavič Radek Plhoň.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.