Zpravodajství Brno

V rekonstruované budově vznikne připomínka utrpení Romů

Velikost textu:
aktualizováno 31. 5. 2012 16:43

Hodonín u Kunštátu - Několik let stál na místě romského sběrného tábora z druhé světové války rekreační areál. Už vloni zbourali dělníci bazén či jídelnu a odvezli dřevěné chatky. Nyní začali rekonstruovat jedinou původní budovu, která se v areálu nachází, takzvaný vězeňský barák. Na místě má do dvou let vzniknout památník romského holocaustu.  

Rekonstrukce v Žalově už začala
Rekonstrukce v Žalově už začala
Otevřít galerii
  • Rekonstrukce v Žalově už začala zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Rekonstrukce v Žalově už začala zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • V bývalém rekreačním areálu Žalov zůstane pouze původní budova (žlutá budova vpravo) zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"V srpnu bychom chtěli v přestavěné budově nainstalovat expozici. Na podzim plánujeme úpravu centrální části areálu do podoby z druhé světové války," uvedla Jitka Cajthamlová, pracovnice Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského, které nad památníkem převzalo záštitu.

Na místě, odkud byly za války poslány stovky Romů na smrt do koncentračního tábora Osvětim, vzniklo později rekreační středisko. Před několika lety ale ministerstvo školství areál odkoupilo, aby zde vytvořilo pietní místo na památku deportovaných Romů. Už vloni začali dělníci s přestavbou areálu. Nejdůležitější část prací ale přichází na řadu až teď. V následujících měsících bude zrekonstruována jediná původní budova, která se dochovala. V ní by se měla v budoucnu nacházet expozice seznamující návštěvníky s podmínkami života Romů v táboře. "Mělo by to být místo, kde se dnešní generace dozví o hrůzách druhé světové války a genocidě. Na takové věci by se totiž nemělo zapomínat," uvedl starosta Olešnice Zdeněk Peša.

přehrát video
Historik Michal Schuster mluví o osudu Romů v táboře

Pracovníci muzea navíc při studiu literatury a archivních pramenů nedávno zjistili, že historie tábora je ještě tragičtější. "Po válce sloužil areál například jako internační tábor pro staré a nemocné Němce neschopné odsunu. V letech 1949 až 1950 byli do tábora převáženi nepřátele komunistického režimu na nucené práce," řekla Cajthamlová. Proto nyní uvažují pracovníci muzea J. A. Komenského o rozšíření plánované expozice. "Zjištění nás vedlo k myšlence pojmout expozici jako vzpomínku na všechny skupiny lidí, které zde byly vězněny," objasnila Cajthamlová.

Rekonstrukce by měla celkově stát téměř šedesát milionů korun. První návštěvníci budou moci do areálu zavítat nejdříve za dva roky.

Podobnou přestavbou prošel před dvěma lety areál bývalého romského sběrného tábora v Letech na Písecku.

Romský sběrný tábor v Letech

V roce 2010 bylo zpřístupněno pietní místo v Letech na Písecku, kde se také nacházel za druhé světové války sběrný tábor Romů. Ačkoliv měl být původně pracovním táborem, nakonec do něj mířili pouze Romové. Prošlo jím okolo třinácti set lidí, z toho více než tři sta jich právě v Letech zemřelo.  Na místě se dnes nachází přírodní amfiteátr a expozice připomínající těžký osud Romů, kteří v táboře pobývali. V areálu bývalého tábora se nachází také vepřín. Už v roce 2009 ale vláda odmítla námitky o nevhodnosti umístění vepřína a zamítla jeho zbourání.

Zdroj: ČT24

 

 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.