Zpravodajství Brno

Chlapec z Břeclavi si útok vymyslel, bál se matky

Velikost textu:
aktualizováno 23. 5. 2012 19:39

Brno - Policie dnes zveřejnila výsledky vyšetřování údajného napadení chlapce v Břeclavi. Mladík si podle policie celé napadení vymyslel. Zranění si přivodil sám, když prováděl gymnastické cvičení na zábradlí v osmém patře domu a odtud upadl o patro níž. Přitom si způsobil zranění, kvůli kterému přišel o ledvinu. 

Chlapec z Břeclavi si napadení vymyslel
Chlapec z Břeclavi si napadení vymyslel
Otevřít galerii
  • Chlapec z Břeclavi si napadení vymyslel autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Místo, kde mělo dojít k napadení patnáctiletého chlapce zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Napadený chlapec přišel o ledvinu, leží v nemocnici zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Účastníci demonstrace zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Mladík se podle policistů předváděl před 3 svými přáteli na zábradlí v osmém patře a propadl se o patro níže. Policisté upozorňovali, že výpověď mladíka je nevěrohodná. Na rozpory někteří lidé upozorňovali už dříve. Zejména na to, že matka chlapce zavolala záchranku až po nějaké době.

Za vymyšlením příběhu o napadení byly podle policistů obavy mladíka z toho, jak bude na způsobené zranění reagovat jeho matka.

Policie provedla desítky výslechů a některé výpovědi se jí nezdály. Nakonec proto provedla výslech na detektoru lži. Na něj odvezla všechny účastníky gymnastického vystoupení Petra. Dva z nich přiznali, jak ke zranění Petra došlo. Policie teď případ odložila, protože se žádný trestný čin nestal.

Mladík obvinil z napadení Romy

Chlapec původně uvedl, že byl napaden třemi Romy, kteří ho požádali o cigaretu. Poté, kdy jim měl říci, že cigaretu nemá, jej měli útočníci zbít. Později uvedl, že si není jistý, že útočník byl Rom. Případ mezitím vyvolal vlnu nesnášenlivosti mezi místními obyvateli. Na podporu chlapce v Břeclavi pochodovali extremisté společně s občany. Břeclav proto musela přijmout v souvislosti s falešným obviněním a vyostřenou situací celou řadu bezpečnostních opatření. Případ tak vzbudil velkou mediální pozornost. Nedávno dokonce předal zpěvák Michal David na koncertu v Břeclavi chlapci šek na doléčení na 100 tisíc korun. Peníze teď bude chtít zpět. "Peníze budu chtít vrátit, protože v tomto případě nejde o to, o co jít mělo. Nenechám si je ale, půjdou určitě na nějakou dobročinnou věc. Ještě se musíme s manželkou rozhodnout, na co je věnujeme," řekl David.

přehrát video
Reakce obyvatel Břeclavi

Břeclavská radnice čelila po události kritice veřejnosti. Při demonstraci podpořilo domnělou oběť útoku asi 2000 lidí. Břeclavští si stěžovali na problematické soužití s Romy a vysokou kriminalitu. "Kolem případu se objevila řada spekulací. Jsem rád, že je vše vysvětleno a chlapec je v pořádku," řekl v reakci na oznámení policie starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Radnice po údajném útoku zaměstnala druhého romského koordinátora a rozhodla o investici do kamerového systému. Městská policie rozčlenila Břeclav na pět okrsků. V každém z nich je nově strážník-revírník, který je v užším kontaktu s občany. Romů je ve městě asi 500. "Věříme, že teď se situace uklidní," uvedl Josef Michálek z břeclavské kriminálky.

Celostátní asociace Romů ČR zváží kvůli případu hocha z Břeclavi právní kroky. Chlapcovu matku také zřejmě požádá o veřejnou omluvu Romům a úřady s policií o vypočítání nákladů, které byly s kauzou spojeny. 

"Je jednoduché svést vše na Romy. Společnost na to slyší. Kdyby slyšela na zrzavé, šikmooké či jiné, tak se to bude házet na ně," uvedl místopředseda asociace Stanislav Daniel. Podle něj by policie a úřady měly vyčíslit, kolik posílení hlídek, zásah těžkooděnců a další opatření stály. Měly by také zvážit, zda by chlapcova rodina neměla výdaje hradit.

Chronologie případu

15. dubna - U břeclavského Shopping centra byl údajně kolem deváté hodiny večer napaden místní patnáctiletý mladík. Policistům řekl, že po něm trojice mužů, údajně Romů, chtěla cigaretu. Když ji neměl, zbila jej. Později upřesnil, že Rom byl možná jen jeden z nich. Chlapec po údajném útoku zatelefonoval matce, která jej odvezla do nemocnice, kde mu lékaři museli odebrat zraněnou ledvinu. Chlapec měl také zraněná játra a slezinu. Událost vyvolala v Břeclavi silné protiromské nálady.
    20. dubna - Vládní Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách oznámila, že ve spolupráci s břeclavskou radnicí připraví projekty, které by měly přispět ke zlepšení soužití mezi tamními obyvateli a příslušníky romské komunity.
    21. dubna - Při setkání asi 80 Romů s vedením Břeclavi místní Romové odmítli, že by měli s útokem něco společného.
    22. dubna - V Břeclavi se konala demonstrace na podporu zraněného chlapce. Na shromáždění pořádané krajně pravicovou Dělnickou mládeží a přáteli zbitého chlapce dorazilo 2000 lidí. Akce měla vyvrcholit na centrálním náměstí TGM projevem lidí z Dělnické mládeže, zástupců Břeclavanů a také předsedy Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáše Vandase. Nakonec se z ní ale stala především bouřlivá diskuse s břeclavským starostou Oldřichem Ryšavým (ČSSD). V závěru akce se asi 200 radikálů pokusilo proniknout do ulice, kterou obývají Romové; zabránili jim v tom policejní těžkooděnci.
    26. dubna - Starosta Břeclavi oznámil, že radnice v souvislosti s útokem zvýší od července počet městských policistů, opraví kamerový systém a přijme druhého romského asistenta.
    3. května - Zraněný mladík byl po dvou a půl týdnech propuštěn z nemocnice.
    11. května - Server iDnes.cz napsal, že chlapec změnil výpověď; důvodem útoku mohl být údajně spor se zákazníky kvůli kvalitě marihuany, kterou jim prodal. Matka chlapce takové informace důrazně odmítla.
    23. května - Policie oznámila, že chlapec si útok vymyslel. Zranění, kvůli nimž přišel o ledvinu, si sám způsobil pádem z výšky. Na zábradlí v bytovém domě předváděl gymnastické cviky. Útok si vymyslel, protože se bál matky.


Zdroj: ČT Brno, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.