Zpravodajství Brno

Na slavnostech nabídnou chřest s masem či v dezertu

Velikost textu:

Ivančice - Už před téměř dvě stě lety si na ivančickém chřestu pochutnávali u vídeňského císařského dvora. Tento víkend mohou oblíbenou pochoutku císařovny Sissy ochutnat i návštěvníci osmnáctého ročníku Slavností chřestu v Ivančicích u Brna. V neděli navíc přijede i držitel michelinské hvězdy Roman Paulus.

Slavnosti chřestu v Ivančicích
Slavnosti chřestu v Ivančicích
Otevřít galerii
  • Slavnosti chřestu v Ivančicích zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3590/358951.jpg?1337357478
  • Zpracování chřestu zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3590/358953.jpg?1337357484
  • Zpracování chřestu zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3590/358952.jpg?1337357481
  • Chřest zdroj: ČT Brno http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3590/358954.jpg?1337357486

Na ivančickém náměstí budou o víkendu vařit jídla z chřestu kuchaři z osmi jihomoravských restaurací. "Budeme nabízet chřest čerstvý i upravený.  Lidé ho na slavnostech najdou v řadě kuchyňských úprav. Například v podobě dezertů, s masem či s různými omáčkami," uvedl organizátor Aleš Tureček. Novinkou bude sushi s chřestem. Celkem organizátoři nachystali čtyři tuny chřestu, který ale dovezli ze slovenských Velkých Levár, protože v Ivančicích už ho téměř nikdo nepěstuje.

Tato dietní zelenina zmizela z českých talířů v období první a druhé světové války. Nahradily ji energeticky výživnější potraviny jako například brambory. V posledních letech ale se začíná právě kvůli své dietnosti a širokým možnostem využití vracet do českých restaurací a domácností. Proto se lidé stále více zajímají o možné zpracování chřestu, který je na Ivančicku známý spíše jako špargl. "Na slavnostech představíme okolo pětačtyřiceti variant úpravy chřestu. K ochutnání bude jak bílý, tak zelený, kterého je ale letos málo, protože většina zmrzla," uvedl Tureček.

přehrát video
Organizátor Aleš Tureček o chřestu
O historii chřestu v Ivančicích

Podle webu informačního centra obce dovezl první sazenice do Ivančic v roce 1829 místní lékárník a radní Anton Worell. Jeho chřestovnictví pracovalo úspěšně téměř 90 let. Ivančický chřest pak město a jeho obyvatele proslavil v celém Rakousku-Uhersku i Evropě. "Ivančický špargl" byl údajně kdysi v Evropě známější než plzeňské pivo. Chřest se dnes ale ve větším množství v Ivančicích nepěstuje, většinu chřestu dovezli organizátoři akce ze Slovenska.

Návštěvníci, které vaření z této zeleniny osloví, si mohou na místě zakoupit kuchařky či se poradit s odborníky, jak ho připravit. Za jednodenní vstup zaplatí sto korun. Vstupenka na oba dny pak přijde na sto padesát korun. Děti do sto dvaceti centimetrů mají vstup zdarma.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.