Zpravodajství Brno

Úsek dálnice D1 kolem Brna zůstane zpoplatněný

Velikost textu:

Praha/Brno - Ministerstvo dopravy počítá s tím, že asi dvacetikilometrový úsek dálnice D1 tvořící obchvat Brna bude dále zpoplatněn. Zdarma se po něm jezdilo do ledna 2011. Proti jeho zpoplatnění důrazně protestovalo Brno i Jihomoravský kraj. Ministerstvo jde postupnou cestou odstraňování výjimek a rušení nezpoplatněných dálničních úseků, proto změnu u Brna nechystá.

Úsek D1 mezi Kývalkou a Slatinou je zpoplatněný od ledna 2011
Úsek D1 mezi Kývalkou a Slatinou je zpoplatněný od ledna 2011

Úsek dálnice mezi lokalitou Kývalka a sjezdem na městskou část Slatina, jenž byl dříve zdarma, je nyní místem častých kontrol policistů a celníků. Podle nich se stále najdou i po roce a půl řidiči, kteří dálnici využívají zřídka a obchvat Brna omylem považují za nezpoplatněný dálniční úsek. "Dochází i k případům, kdy řidiči na svých navigacích zvolí trasu bez poplatku, a navede je to na dálnici," řekl koordinátor mýta Celního ředitelství v Brně Zdeněk Zelinka.

Podle něj jsou mezi řidiči, kteří vjedou na obchvat bez dálniční známky, i Brňané, již se možná jen vymlouvají, že o jeho zpoplatnění nevěděli. Obchvat je na značkách značený jako zpoplatněný. Za jízdu bez známky či mýta hrozí pokuta od 1000 do 5000 korun.

Zavedení poplatku na obchvatu kritizoval jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Upozorňoval na to, že řidiči, kteří se budou chtít poplatku vyhnout, budou využívat průtah městskou částí Bosonohy. Ta se stane hlavní komunikací spojující Brno a mikroregiony Ivančicko a Rosicko. O námitkách informoval koncem loňska Ministerstvo dopravy, které ale změnu režimu nechystá.

V Brně zůstávají bez poplatku dva úseky. Na dálnici D2 jde o krátký úsek mezi městem a zábavním a nákupním centrem Olympia u Modřic. Dále jde o úsek mezi Brnem a odbočkou na Rajhrad na rychlostní silnici R-52.

Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.