Zpravodajství Brno

Hasiči v Brně získali simulátor nebezpečných situací

Velikost textu:
aktualizováno 17. 5. 2012 13:54

Brno – Jak zasahovat v těch nejnebezpečnějších podmínkách, tedy v uzavřených prostorech hořících domů, sklepů či garáží, si mohou vyzkoušet profesionální i dobrovolní hasiči ve výcvikovém středisku v Brně. V dubnu bylo středisko dovybaveno speciálním výcvikovým kontejnerem, hasiči také testují takzvaný ohňový dům. Dnes v něm nacvičovali právě zásah při požáru v obytných prostorách.

Uvnitř kontejneru je žár až 600 stupňů
Uvnitř kontejneru je žár až 600 stupňů
Otevřít galerii
  • Uvnitř kontejneru je žár až 600 stupňů zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Takzvaný ohňový dům zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Nácvik zásahu ve speciálním obleku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Hasiči mohou v brněnském středisku nacvičovat nebezpečné situace zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Trenažéry v brněnském středisku mají hasičům pomoci nasimulovat i ztížené podmínky zásahu a přiblížit je co nejvíce realitě. Hasiči tak nanečisto zažijí zásahy ve tmě, stísněných prostorech, jako i vyprošťování z aut či práci ve výšce. Předstupněm zásahu v hořícím domě je nový výcvikový kontejner. Prostor zhruba o velikosti obývacího pokoje má hasičům pomoci zvykat si na obrovský žár. "Dochází tam k nedokonalému spalování požářiště, tím pádem existuje velké riziko otravy zplodinami hoření, které jsou navíc nadále hořlavé, popřípadě výbušné. Mají taky vysokou teplotu, někdy i 600 až 800 stupňů, a tak jsou schopny dále zahřívat celý prostor," popsal velitel výcviku Petr Kupka.

Pro nácvik požáru v obytných prostorech slouží i nový "ohňový dům".  Ten má evokovat především stísněné prostory. Je zde možné cvičit likvidaci plamenů v bytě, garáži či sklepě. V domě hasiči simulují i situace, kdy uvnitř mohou být i další osoby, potýkají se také hned s několika ohnisky požárů. Hasiči se učí pohybovat v zakouřeném prostoru a komunikovat mezi sebou v situaci, kdy není téměř nic vidět. Loni vzniklo v Česku více než 1700 požárů, přičemž osm procent právě v takových prostorách. 

přehrát video
NO COMMENT: Výcvik hasičů v brněnském středisku

Zatímco donedávna byla zdrojem plamenů při simulovaných požárech umělá paliva, nyní hasiči přešli na LPG. Při jeho spalování nevzniká žádný pevný odpad ani saze a množství emisí je několikanásobně nižší. "Propan má dvě výhody – je ekologičtější a navíc můžeme simulovaný požár podle potřeba regulovat," objasnil Kupka.

Brněnské středisko je největším zařízením svého druhu v zemi. Ročně proškolí kolem 5 tisíc hasičů. Jsou mezi nimi profesionálové ze státního hasičského sboru, ale i jejich kolegové, kteří pracují v chemických podnicích, elektrárnách a u Českých drah. Zhruba polovinu ze všech proškolených tvoří dobrovolní hasiči.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.