Zpravodajství Brno

Své brány dnes v noci otevře na území brněnské diecéze 148 kostelů

Velikost textu:

Brno – Téměř sto padesát kostelů a modliteben devíti křesťanských církví se o páteční noci otevře široké veřejnosti. Populární přehlídka Noc kostelů přivítá návštěvníky jednotlivých farností výstavami, přednáškami i duchovním programem. Modlitebny a kláštery také zpřístupní místa, kam se veřejnost běžně nedostane. Noc kostelů letos připadá na 1. června, v Česku a na Slovensku otevře své brány celkem 1300 kostelů.

Noc kostelů 2012
Noc kostelů 2012

"Návštěvníci dostanou příležitost nahlédnout do věží, sakristií, kaplí, křížových chodeb, klášterních refektářů i rajských zahrad, nechat se v chrámových prostorách provést slovem, povznést hudbou, inspirovat ve ztišení a modlitbě či potěšit při setkání," uvedla mluvčí biskupství Martina Jandlová.

Programy v jednotlivých kostelech začnou většinou už odpoledne nebo v podvečer. Chrámy pak zůstanou otevřené až do půlnoci. Přesný rozpis najdou zájemci na webových stránkách projektu. O půlnoci v katedrále na Petrově požehná Brnu biskup Vojtěch Cikrle.

Loni zaznamenalo 939 kostelů v celé České republice celkem 352 000 návštěvnických vstupů.

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla před sedmi lety ve Vídni. Za čtyři roky se akce spontánně rozšířila do celého Rakouska a v roce 2009 poprvé překročila hranice s Moravou. Předloni se už Noc kostelů konala v celé České republice a loni také v několika desítkách kostelů na Slovensku. Mottem Noci kostelů je každý rok jiný biblický verš, jehož součástí je slovo "noc". Letos je to verš z jednoho z listů Soluňským: "Vy všichni jste děti světla. Nám nevládne noc ani temnota."

Do akce se letos v Brně zapojí devět křesťanských církví – Církev římskokatolická, Církev řeckokatolická, Církev bratrská, Českobratrská církev evangelická, Církev československá husitská, Církev pravoslavná, Bratrská jednota baptistů, Apoštolská církev a Církev starokatolická.

Poklady brněnských kostelů

Na náměstí Svobody stával ještě v předminulém století kostel svatého Mikuláše. Pod kostelními základy prý byly hlubokánské chodby. Tam si kdysi dávno zakopal jeden bohatý měšťan své jmění, protože o ně nechtěl ve válkách přijít. Aby zlato a cennosti později spolehlivě našel, všechno si namaloval na papír a ten doma pečlivě schoval. Tak pečlivě, že sám už svoji mapku nikdy nenašel a poklad zůstal ukrytý hluboko pod kostelem… 

Brněnská diecéze připravila na Noc kostelů pátrací soutěž pro odvážné dětské dvojice. Soutěž začíná 1. června 2012 od 18 hodin na náměstí Svobody. Týmy, které se vrátí zpět na místo startu do 21. hodiny s mapou, důkazy o návštěvě kostelů a se správnými "klíči" z označených míst, odhalí jeden z nejcennějších historických pokladů města Brna a obdrží také odměnu.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.