Zpravodajství Brno

Soud pošesté osvobodil muže podezřelé z vraždy

Velikost textu:

Brno - Krajský soud v Brně dnes už pošesté zprostil viny trojici podezřelých z vraždy zlínského podnikatele Marka Lehkého z roku 1995. Obchodníka s lehkými topnými oleji tehdy roztrhala výbušnina, kterou měl nastražit obžalovaný Jan Marcinek. Objednateli vraždy měli být Jiří Večeř a Milan Šišma. Hlavním důkazem obžaloby byla výpověď Jiřího Večeře, který ji ale před soudy vždy popřel jako vynucenou policií. Obžaloba se proti zprošťujícímu verdiktu odvolala. Případ opět zamíří k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Obžalovaní před soudem
Obžalovaní před soudem

Případ se k soudu vrátil na základě rozhodnutí Ústavního soudu. Důvodem byla chyba Vrchního soudu v Olomouci, který loni přidělil kauzu jinému trestnímu senátu Krajského soudu. Podle Ústavního soudu (ÚS) k tomu nebyly řádné důvody.

Krajský soud v Brně všechny tři muže postupně několikrát zprostil obžaloby, ale Vrchní soud v Olomouci rozhodnutí vždy zrušil, dvakrát navíc přidělil případ jinému senátu Krajského soudu. Naposledy to učinil loni v červnu. Právě tehdejší rozhodnutí zpochybnila ústavní stížnost tří obžalovaných.

Nájemná vražda se stala 30. března 1995 v Kvasicích na Kroměřížsku. Výbuch nálože pod osobním autem tehdy zabil podnikatele, který byl podle policie zapleten do obchodů s LTO. Podle obžaloby zavražděný obchodník spolupracoval se Šišmou v roli "bílého koně", ale nechtěl se dělit o peníze. Šišma se podle žalobců rozhodl, že jej nechá odstranit. Prostředníkem byl údajně Jiří Večeř, jenž prý vraždu za půl milionu korun objednal u Marcinka. Večeř se původně přiznal, ale později přiznání odvolal. Ostatní vinu vždy popírali. Proces začal v Brně v listopadu 2004.

Šišma a Večeř byli v roce 2001 odsouzeni k mnohaletým trestům za zprostředkování vraždy dalšího muže. Večeř se v roce 1999 ke svému podílu na vraždě Lehkého doznal, následně ale vše popřel.

Zdroj: ČT Brno, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.