Zpravodajství Brno

Moravský Krumlov přežívá první sezonu bez turistů

Velikost textu:

Moravský Krumlov - Zástupy turistů, které od jara obklopovaly zámek s expozicí Muchovy Slovanské epopeje, jsou v Moravském Krumlově už minulostí. Městu se začali vyhýbat také cyklisté a restauratéři už předem počítají se značným propadem tržeb, a proto na prázdniny nepřijímají brigádníky. Radnice očekává, že zchudne až o dva miliony korun ročně. Místní ale neztrácejí naději, že se epopej do zámku po čase opět vrátí.

Pohled na večerní Moravský Krumlov
Pohled na večerní Moravský Krumlov
Otevřít galerii
  • Pohled na večerní Moravský Krumlov zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Slovanská epopej autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Slovanská epopej autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Sály zámku v Moravském Krumlově zůstaly prázdné zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Posledním plátnům z Muchova slavného cyklu Krumlovští s bolestí v srdci zamávali v polovině loňského listopadu. Smotané jako koberce je kamiony převezly do Prahy, kde jsou ode dneška opět k vidění ve Velké dvoraně Veletržního paláce. Zástupci Moravského Krumlova se zahájení výstavy nezúčastnili – místo toho počítají, o kolik bude rozpočet města chudší.

"Odvoz epopeje znamená pro Moravský Krumlov citelný zásah do podnikání v oblasti cestovního ruchu. Je to i velký zásah do provozování městského kulturního střediska. Znamená to propuštění několika zaměstnanců i výrazné snížení počtu akcí, které jsme mohli dotovat z našeho rozpočtu díky ziskům z návštěvnosti epopeje," popsal situaci starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

přehrát video
Starosta M. Krumlova Tomáš Třetina o plánech na opravu zámku

Na Slovanskou epopej se ročně přišlo podívat kolem 25 až 30 tisíc návštěvníků. O tom si teď Krumlovští mohou nechat už jen zdát. Jediné, co někdejší hlavní turistický magnet v Moravském Krumlově připomíná, je název hotelu Epopej. Na letošní léto nenajme do své restaurace tři brigádníky, jak tomu bývalo v minulosti, protože zákazníků ubylo. Do budoucna se je pokusí přilákat na prezentace vín a zvažuje i stavbu wellness centra. "Investice je to ale bez Slovanské epopeje nejistá," míní majitelka hotelu Hana Tranová.

Zanedbaný renesanční zámek se dočká opravy

V pražském Veletržním paláci by plátna měla zůstat dva roky. Poté by je Krumlovští chtěli získat zpátky. Investicí číslo jedna je teď proto rekonstrukce zámku. "Dohodli jsme se s Ministerstvem kultury, Jihomoravským krajem a majitelem zámku na tom, že začneme rekonstruovat prostory zámku. Momentálně jsme ve fázi podání žádosti o dotaci z regionálního operačního programu Jihovýchod," uvedl Třetina.

Zámek v Moravském Krumlově
Zámek v Moravském Krumlově

Radnice v tuto chvíli spolupracuje také se skupinou odborníků. Jejich úkolem je vymyslet využití výstavních prostor po rekonstrukci. "Samozřejmě jakmile bude oprava zámku hotová, chceme začít jednat s Prahou o návratu epopeje, do té doby to nemá smysl," řekl starosta Moravského Krumlova. Nutné je ale myslet také na záložní varianty. Místo po Slovanské epopeji by tak v budoucnu mohla zaplnit například expozice připomínající působení rodu Lichtenštejnů na Moravě a Muchovo centrum.

  • Slovanská epopej ve Veletržním paláci
    Slovanská epopej ve Veletržním paláci autor: Stanislav Peška, zdroj: ČTK
  • Epopej v Moravském Krumlově
    Epopej v Moravském Krumlově autor: Lidové noviny / Tomáš Hájek, zdroj: ISIFA

Konečná, nebo spíš nový start?

Ne všichni jsou ale přesvědčení o tom, že ztráta epopeje je pro Moravský Krumlov pohroma. Půvabné městečko s šesti tisíci obyvateli má podle nich návštěvníkům stále co nabídnout, jen na tato místa Krumlovští poněkud pozapomněli. "Pro Krumlov je to vlastně správná startovací pozice," myslí si Pavel Roháček z Klubu přátel turistiky v Moravském Krumlově. "Posledních čtyřicet padesát let se tady všichni starostové a zastupitelé snažili pouze o propagaci Slovanské epopeje. Pro další památky a turistiku se tu nic moc nedělalo," tvrdí Roháček.

Krumlovský Floriánek nad městem
Krumlovský Floriánek nad městem

Například krásný Floriánek tyčící se nad městem je návštěvníkům celoročně nepřístupný s výjimkou jediného dne při pouti svatého Floriána. "Kdyby město zpřístupnilo také tyto opomíjené památky, kterých je v Krumlově určitě dost, uvítali by to nejen turisté, ale i místní," dodal Roháček.

Zdroj: ČT Brno, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.