Zpravodajství Brno

Improvizace jako sportovní zápas. To je Improtřesk

Velikost textu:

Brno - Více než sto českých herců-improvizátorů ukázalo svoje umění na improvizačním festivalu Improtřesk. Diváky, kteří přišli do brněnského střediska volného času Lužánky, rozesmívali herci od pátku. Ti nejlepší se mezi sebou utkali v sobotním Gala zápase.

Improliga
Improliga

"Je to adrenalin, neuvěřitelně napínavá disciplína, protože nevíte, co se stane," popsala kouzlo improvizace herečka Hana Malaníková.

Úkol pro všechny je jasný – týmy se na pódiu trumfují v tom, kdo pohotověji a vtipněji zareaguje. "Je to takový hokej na scéně. Hrají dva týmy proti sobě, rozhodčí jim píská fauly, hraje se na skóre. Tým, který má nejvíce bodů, vyhrává," objasnil pravidla Impotřesku organizátor Ivo Klvaň.

Téma si ale herci neurčují sami. Zadání vychází z momentálního nápadu publika. "Tady divák, na rozdíl od klasického divadla, opravdu dění na scéně ovlivňuje svým tématem. Navíc dostane do ruky míčky. Když se mu nelíbí rozhodcovský verdikt, tak může míček hodit po rozhodci nebo herci," dodal Klvaň. 

A brněnští diváci improvizátory rozhodně nešetřili. Záběr témat byl široký – od obyčejného šuplíku, povolání zemědělce až po trojhlavého brontosaura. Jak si herec poradí s tématem zemědělec? Chopí se imaginární motyky a rázem se další promění v kvetoucí kukuřici. Třetí herec výjev glosuje výkřikem: "Jsem evropská dotace!"

přehrát video
NO COMMENT: Improtřesk v Brně

Úžasný zážitek, shodli se diváci Impotřesku

"Nevím, co se mi líbilo nejvíc, spíš asi hlášky než scénky. Má to své kouzlo, protože člověk neví, na co jde," uvedl po představení jeden z diváků.

Paradoxně i na improvizaci je ale podle herců potřeba trénovat. Hlavně schopnost rychle reagovat, rozvinout nápad a vystavět příběh. "V improvizaci je hodně důležité, že se učíte spolupracovat. Nevíte, do čeho jdete. Jste tam a musíte být k dispozici všem ostatním hráčům," vysvětlila Malaníková.

Improliga se sice inspiruje sportovními pravidly, ale je především o divadle. Dva čtyřčlenné týmy (2 ženy, 2 muži) se navzájem utkávají v improvizacích na divácká témata. Na rozdíl od sportovních zápasů není cílem porazit soupeře, ale společně vytvářet improvizaci pro radost vlastní i diváckou. Hráči tedy hrají spolu, ne proti sobě.

Na dodržování pravidel v průběhu hry dohlíží nesmlouvavý a přísný tandem tří rozhodčích (hlavní rozhodčí a jeho dva pomocníci). V průběhu představení vzniká tajné trojspojenectví obou týmů a diváků proti této trojici. Diváci mohou využít "princip pantofle" – pokud nejsou s výkonem rozhodčích spokojení, mohou ji na znamení nesouhlasu hodit na "kluziště". Více o pravidlech si můžete přečíst na webu Improligy.



      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.