Zpravodajství Brno

U Lomničky na Tišnovsku začíná sezóna požárů

Velikost textu:

Lomnička u Tišnova - Rozsáhlý požár lesa dnes odpoledne vyjelo likvidovat 14 hasičských jednotek. Kromě hasičských vozů se do akce zapojilo i letadlo. Oheň zachvátil asi dva hektary lesa. Musel tam být vyhlášen třetí, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu. Požár se podařilo dostat pod kontrolu krátce před 18. hodinou.

Zásah hasičů v lese
Zásah hasičů v lese

Hasičům tak začala sezóna na nenápadném kopci Jahodná. Za požáry ale tentokrát nestojí neopatrní zahrádkáři, kteří vypalují trávu. Hasiči se na místo opakovaně vracejí kvůli bílému fosforu, který ve slunečných dnech sám vzplane a zapálí les.

Fosfor pochází z nábojnic, které se v lese nachází od konce druhé světové války. Požáry se opakují od té doby, kdy se před dvěma desítkami let vykácela část lesa. Ten poskytoval munici stín bránící samovznícení fosforu. Od té doby jsou lesníci i hasiči bezradní, požáry se neustále opakují.

Munice pochází z konce druhé světové války, kdy ustupující německá vojska nechala u lesa vůz plný nábojů. Ruský velitel chtěl nechat munici zlikvidovat a nechal ji odpálit, munice se ale rozlétla po celém okolí. Podle místních jsou v lese dodnes tisíce nábojnic obsahujících bílý fosfor, jenž za požáry lesa stojí. 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.