Zpravodajství Brno

Na Hodonínsku houbaři objevili jednu z nejvzácnějších hub

Velikost textu:

Hodonínsko - V lesích se začaly objevovat kloboučky prvních jedlých hub. A houbaři na Hodonínsku dokonce objevili jednu z nejvzácnějších – ucháče svazčitého. Ten roste jen v dubnu a květnu, a to pouze na několika málo místech jižní Moravy.

Houbař fotí vzácného ucháče svazčitého
Houbař fotí vzácného ucháče svazčitého
Otevřít galerii
  • Houbař fotí vzácného ucháče svazčitého zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ucháč svazčitý zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ucháč svazčitý byl poprvé popsán roku 1834 zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Houbaři vzácný nález zdokumentovali zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Našel jsem ho tento týden v úterý. Byl jsem překvapený, protože sice stojíme v lokalitě, kde ucháč obvykle roste, ale na tomto místě se neobjevil už tři roky," svěřil se houbař a šťastný nálezce vzácné houby Ladislav Špeta. Sám už ucháčů svazčitých našel v lesích mezi Hodonínem a Ratíškovicemi čtrnáct kousků. 

Ladislav Špeta si ke svému nálezu povolal posily, aby vzácné houby, které se objeví jen jednou za pár let, společně zdokumentovali. "Tato houba je tajemná už třeba tím, že byla poprvé popsána českým mykologem Krombholzem v 19. století. Pak si dala sto roků přestávku a potom byla opět popsaná až roku 1938. Náš předseda Aleš Vít mně dokonce volal, protože on sám ji v ruce ještě neměl," řekl další z houbařů Václav Koplík.

přehrát video
Houbaři o nálezu vzácného ucháče svazčitého

Ucháč svazčitý roste v listnatých lesích, nejčastěji v teplejších oblastech. Houba je jedlá, musí se ale před další úpravou asi 20 minut povařit a vodu je třeba následně slít – jako je tomu i u jiných ucháčů. Kvůli jejich řídkému výskytu ale houbaři ucháče svazčité nesbírají. Kdyby z moravských lesů zmizely úplně, byla by to prý velká škoda. 

Ucháč svazčitý

Ucháč svazčitýHouba může vyrůst do velikosti až 20 centimetrů. Klobouk má červenohnědý, nepravidelně zprohýbaný, nahoře vybíhající ve dva až čtyři zahrocené cípy.  Ucháč svazčitý popsal v roce 1834 J. V. Krombholz z okolí Prahy. Později vznikly pochyby, zda jde o nový druh houby, protože ucháč nebyl po dlouho dobu k nalezení. V roce 1893 byla houba znovu popsána v Severní Americe pod jménem Gyromitra brunnea. Za sto let ji v našich krajích znovu popsal p. Velenovský pod jménem Gyromitra pratensis. Z pozdější doby jsou známy zprávy o nálezech této houby v Maďarsku a Německu, další nález v Čechách se povedl například v roce 1973.

Zdroj: AtlasRostlin.cz


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.