Zpravodajství Brno

Tržnici v ulici Pohořelec kontroloval stavební úřad

Velikost textu:

Brno - Brno podniká další kroky k odstranění tržnice z ulice Pohořelec v centru města. Přestože odtud měly stánky zmizet už před několika lety, městu se s majitelem nedaří dohodnout. Do sporu se teď vložily taky Brněnské komunikace, kterým stánky bez povolení zabírají prostranství. Za asistence městské policie tak dnes museli prodejci veškeré zboží vyložené před stánky uklidit a prodávat jen ve vymezeném prostoru. Dohlížet na ně má městská policie.

Tržnice Pohořelec v Brně
Tržnice Pohořelec v Brně
Otevřít galerii
  • Tržnice Pohořelec v Brně autor: Z. Neuvirtová, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Na nevhodnou stavbu upozorňuje advokát Radek Ondruš autor: Z. Neuvirtová, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Tržnice Pohořelec v Brně zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Kontrola stavebního úřadu v tržnici Pohořelec autor: Z. Neuvirtová, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Dlouhá léta se úředníci brněnského magistrátu i městské části Brno-střed snaží dostat asijské tržnice z historického centra. Jednou z lokalit, kterou měly stánky opustit, je i nejkratší brněnská ulice Pohořelec. Podnikatel Josef Richard Pliska má však tržnici zapsanou na katastru nemovitostí jako trvalou stavbu, proto úřady nemohou stánky z lukrativní lokality mezi obchodním domem Centrum a státním zastupitelstvím odstranit jako ostatní stánkaře.

přehrát video
Právní zástupce Brněnských komunikací Radek Ondruš

Když úředníci navrhli brněnskému podnikateli mimosoudní vyrovnání, zdálo se, že nevzhledné stánky z centra skutečně zmizí. Podmínky, které si Pliska klade, jsou pro Brno podle náměstka primátora Olivera Pospíšila (ČSSD) nevýhodné. Podnikatel ve sporu využívá všechny legální prostředky pro oddálení uzavření tržnice včetně odvolávání se na chyby ve smlouvách.

K zahájení kontrolních prohlídek daly stavebnímu úřadu podnět Brněnské komunikace. "Požadují okamžité zamezení záboru místního prostranství a komunikací, aby došlo k odstranění přesahů, převisů a aby stánky fungovaly pouze ve svém vymezeném prostoru," uvedl právník Radek Ondruš zastupující Brněnské komunikace.

Kontrola tržnice Pohořelec v Brně
Kontrola tržnice Pohořelec v Brně

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.