Zpravodajství Brno

Tavíkovice rozdělují politické spory, starostovi přišla poštou kulka

Velikost textu:

Tavíkovice - Na dva tábory se rozdělili obyvatelé Tavíkovic na Znojemsku. Obec má už několik týdnů dvojvládí – část zastupitelů totiž odvolala starostu Libora Kosoura (nez.) a na jeho post zvolila Janu Hovězovou (nez.). Kosourovi navíc od loňského října chodí do schránky výhružné dopisy a nedávno dokonce také prázdná nábojnice. Politické přestřelky v Tavíkovicích řeší i Ministerstvo vnitra.

Anonymy nachází starosta v poštovní schránce
Anonymy nachází starosta v poštovní schránce
Otevřít galerii
  • Anonymy nachází starosta v poštovní schránce zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Libor Kosour je pod palbou anonymních výhružek zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Tavíkovice na Znojemsku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Tavíkovice na Znojemsku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Obec se sotva šesti sty obyvateli vedou zároveň dva starostové. Do nezvyklé situace Tavíkovice dostaly vyhrocené spory mezi starostou a částí opozičních zastupitelů. "Pan Kosour je starostou druhé volební období. První čtyři roky byly v pořádku, byl velmi šikovný, sehnal hodně dotací. Ale ve druhém období došlo ke změně, které nerozumíme, a starosta odmítl komunikovat s občany a také s částí zastupitelů. Na všechno, co jsme chtěli prosadit, řekl ne," řekla nová starostka Jana Hovězová s tím, že se Kosour začal chovat tak, jako by mu nové volby daly právo rozhodovat o všem samostatně.

  • Libor Kosour
    Libor Kosour zdroj: ČT Brno
  • Jana Hovězová
    Jana Hovězová zdroj: ČT Brno

Podle starosty je to nesmysl. Napjatou atmosféru v obci podle něj rozdmýchala jen zhruba desítka lidí. Anonymní výhružky ho prý mají psychicky nalomit a dohnat až ke složení funkce. "Ze začátku jsem to bral jako něco, co patří k funkci starosty. Ale po té kulce, a když mě jeden člověk fyzicky napadl a vyhrožoval mi zabitím, to už můžu jen těžko vnímat jako legraci. Ale v žádném případě nemám v úmyslu odstoupit," řekl rozhodně. 

Policie už vyšetřování ukončila, žádného pachatele ale neodhalila.

Starosta Libor Kosour o kulce

"Kulka má asi říkat: když nás nebudeš poslouchat, tak tě čeká kulka. Tak asi v tomto smyslu jsem to pochopil. Abych řekl pravdu, tak obavy mám poměrně velké. Jen během mého čtyřletého působení v obci došlo ke třem vraždám."

Neshody vyvrcholily na jednání 30. března, kde část zastupitelů Kosoura z funkce starosty odvolala. Na jeho místo zvolila Janu Hovězovou. "Věděl, že ho chceme odvolat z funkce, v oficiální žádosti jsme ho vyzvali k zařazení bodu o hlasování o nedůvěře starostovi. Proto se snažil schůzi za každou cenu zrušit, aby k tomu nemohlo dojít. Poprvé se mu to pár hodin před jednáním povedlo, podruhé už ne," vysvětlila Hovězová.

"Podle mého názoru schůzi, kde mě odvolali a zvolili novou starostku, svolali neoprávněně. Je zajímavé, že se do zasedací místnosti dostali násilím, vyvrtali totiž zámky," kritizoval postup opozičních zastupitelů starosta. Podle něj sice zvolili novou starostku, ale už zapomněli na volbu místostarosty a vedení výborů.

Politické spory a dvojvládí se podepsalo na efektivitě správy obce – zastupitelé se řádně nesešli už půl roku, a tak není schválený ani rozpočet na letošní rok. O situaci obce tak nyní rozhodne Ministerstvo vnitra. To buď potvrdí ve funkci jednoho ze starostů, nebo obec čekají předčasné volby. "Ministerstvo by se mělo vyjádřit do 1. května," uzavřela starostka Hovězová.

Dvojvládí zažil v roce 2009 také Archlebov

Dva kohouti na jednom smetišti – tak by se dala popsat situace v Archlebově na Hodonínsku před třemi lety. Tehdy zastupitelé odvolali z funkce starostu Jana Müllera (KSČM) a do funkce zvolili Zdeňka Hasalu (KDU-ČSL). Výměnu provázely hádky a naschvály obou politiků. Dva týdny chodili úřadovat do jedné kanceláře a neustále vedli spory. "Jak to probíhalo? Pan Hasala seděl na židli starosty, tak jsem ho požádal, ať si donese svou židli, protože tato je zatím ještě moje," popsal tehdy Müller.

"On si tam došel něco napsat na počítači a prostě to, co jsem si musel vyslechnout, se tady nedá ani opakovat. Byl tam asi hodinu a půl a urážel mě po celou dobu," vysvětlil svoji verzi události Hasala.

Už dva týdny po první výměně starostů hlasovali zastupitelé znovu. Zrušili svoje původní rozhodnutí o odvolání Müllera a vymohli si nové hlasování. Díky náhlé změně názoru jednoho zastupitele vyhrál opět Jan Müller.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.