Zpravodajství Brno

O obnovení procesu rozhodne soudce nejdříve v květnu

Velikost textu:
aktualizováno 29. 3. 2012 13:28

Znojmo – Před více než sedmi lety poslal znojemský okresní soud Tomáše Čepuru a Jaroslava Schindlera do vězení za to, že přepadli poštovní doručovatelky. K činu se ale mladíci nikdy nepřiznali. Před dvěma lety přišel nečekaný zvrat – policistům se udal skutečný pachatel. Oba původně odsouzení proto požadují obnovu procesu. Projednávání jejich návrhu dnes soud odročil na květen.

Okresní soud ve Znojmě
Okresní soud ve Znojmě
Otevřít galerii
  • Okresní soud ve Znojmě zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Jaroslav Schindler zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Rekonstrukce přepadení doručovatelek zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Česká pošta zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"K činu přiznal skutečný pachatel Škrdla. Požadujeme zrušení všech předchozích rozsudků. Můj klient ještě po sedmi letech doplácí na omyl policie a justice," uvedla u soudu obhájkyně Jaroslava Schindlera Markéta Krejčová. Považují za paradoxní, že soud za stejný čin odsoudil dvě skupiny pachatelů.

Její klient dnes znovu připomněl, že čin nespáchal. "Všechny důkazy proti mně jsou vymyšlené. Pachová stopa musela být zmanipulována, jinak nevím, jak se dostala na místo. Policie mi dřív neumožnila rekonstrukci případu, kterou jsem navrhoval, jež mohla vyvrátit obvinění Tomáše Čepury," řekl. Právě ten ho dříve označil za spolupachatele.

O obnově procesu rozhoduje stejný soudce, jenž původně oba mladíky poslal za mříže. Soudce Jaromír Kapinus dnes obhájkyni požádala o další důkazy, které by dokazovaly nevinu jejího klienta. "Stoprocentně si stojím za svým rozsudkem, protože důkazy, které byly tehdy provedeny jednoznačně svědčily o tom, že trestné činnosti se dopustili právě ti dva obžalovaní," hájil se Kapinus. Další jednání odročil na 24. května.

přehrát video
Jaroslav Schindler o soudních tahanicích

Pětadvacetiletého Tomáše Čepuru a o rok mladšího Jaroslava Schindlera poslal znojemský okresní soud před téměř sedmi roky za mříže. Dvojice mladíků v letech 2003 až 2004 údajně přepadla tři poštovní doručovatelky. V lednu roku 2010 však přišel nečekaný zvrat. Ukázalo se, že soud nejspíše potrestal nevinné.

Na stopu nových obžalovaných se dostali zlínští policisté při vyšetřování domácího násilí. "Během výslechu k tomuto protiprávnímu jednání se muž ze Znojemska sám přiznal k další trestné činnosti. Uvedl, že v prosinci 2004 oloupil společně se svým kamarádem poštovní doručovatelku na Hradišťské ulici ve Znojmě," řekla tehdy k případu znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Soud partnerskou dvojici odsoudil loni v květnu, žena odešla s podmínkou a její partner dostal tři a půl roku vězení. Z původně odsouzených pachatelů ale vinu nesmyl. Soudce přitom své rozhodnutí zdůvodnil nečekaně. "Vina nově obžalovaných je nesporná. Nebylo ale prokázáno, že dříve odsouzení Jaroslav Schindler a Tomáš Čepura jsou nevinní. Jeden z nich se ostatně sám přiznal a soud nemůže pominout pachové stopy z místa činu, které ukazují na oba dva. I když jde jen o nepřímý důkaz," zdůvodnil loni rozhodnutí soudce znojemského okresního soudu Pavel Rujbr. Nechtěl totiž podle svých slov zpochybnit předchozí soudní verdikt.

Ten shodou okolností právě nad Čepurou a Schindlerem v roce 2005 vynesl soudce Jaromír Kapinus, který je dnes Rujbrovým přímým nadřízeným. A právě ten bude o možném znovuotevření procesu rozhodovat.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.