Zpravodajství Brno

Magistrátní audit chyby v hospodaření Národního divadla neodhalil

Velikost textu:

Brno – Hospodaření Národního divadla v Brně je až na drobná pochybení v pořádku. K takovému výsledku dospěl audit brněnského magistrátu. Vedení divadla je spokojeno, podle nich audit potvrdil, co celou dobu tvrdili. Někteří zaměstnanci divadla ale oponují – magistrát jako zřizovatel divadla kontroloval sám sebe, jiný než dobrý výsledek jsme ani nečekali. Celou aféru kolem hospodaření brněnského divadla odstartoval bývalý ekonomický náměstek divadla René Adámek, který na údajné chyby upozornil.

Mahenovo divadlo
Mahenovo divadlo
Otevřít galerii
  • Mahenovo divadlo zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • "Magistrát kontroloval sám sebe," kritizuje audit pěvkyně Zerhauová zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Hospodaření divadla prověří i policie zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Nespokojení umělci přišli na jednání brněnských zastupitelů zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Jsem rád, že kontrola proběhla a dopadla tak, jak dopadla. Naše hospodaření bylo předmětem kritiky určitých lidí, ale ukázalo se, že jejich tvrzení nebyla pravdivá. Výsledky kontroly daly za pravdu nám," uvedl ředitel divadla Daniel Dvořák. Magistrátní audit odhalil řadu drobných pochybení, která musí vedení divadla ve stanové lhůtě napravit. 

Někteří zaměstnanci ale tak optimističtí nejsou. "My jsme ten výsledek předjímali. Bylo jasné, že pokud se magistrát jako zřizovatel kontroluje sám, tak výsledek ani nemůže být jiný něž výborný," komentovala audit jedna z pěvkyň brněnské opery Jitka Zerhauová. Podle ní zaměstnanci od začátku požadovali externí audit a trvají na něm i nadále. Magistrát chyby v účelové ovlivnění auditu odmítá. "Odbor kontroly postupuje v souladu se všemi právními předpisy. Výsledky kontroly by se zcela jistě ztotožňovaly s výsledky jakékoli jiné společnosti, která by audit prováděla externě," hájil úředníky mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Pracovníci divadla už dokonce podali trestní oznámení na vedení Národního divadla a jeho hospodaření s veřejnými prostředky. "Vyšetřování probíhá, má to jihomoravská hospodářská kriminální policie. To je aspoň jedna jiskřička naděje, že se vše obrátí k lepšímu," dodala Zerhauová. 

přehrát video
Hovoří pěvkyně NDB Jitka Zerhauová

Zaměstnanci jednali už i na ministerstvu 

Podle Zerhauové v divadle chybí mechanizmy, které by mohly pomoci kulturní instituci nezávislé kontrolovat. "Byl poradní sbor, který pan primátor rozpustil. Dále existovala dozorčí rada, ve které seděli i odborníci. Ta se ale sešla jen jednou, zrovna když dostala na stůl hospodářskou zprávu pana Adámka. Načež byla rozpuštěna a primátor ustanovil novou dozorčí radu, která sestává ze 2 úředníků magistrátu," stěžovala si Zerhauová. 

Zástupci zaměstnanců už jednali i na nejvyšších místech, dvakrát se sešli s ministryní kultury. "Slíbila, že se pokusí legislativně ošetřit, aby zřizovatel měl ze zákona povinnost mít nějaký kontrolní poradní sbor pro kulturní instituce," uzavřela Zerhauová. 

Ředitel divadla Daniel Dvořák je s auditem spokojen
Ředitel divadla Daniel Dvořák je s auditem spokojen

Zpráva ekonomického náměstka způsobila poprask 

Na údajné problémy v hospodaření Národního divadla Brno upozornil bývalý ekonomický náměstek brněnského divadla René Adámek na jaře 2011. Jeho zpráva byla původně určena pouze dozorčí radě, podle Adámka ji ale ředitel divadla Daniel Dvořák chtěl "vylepšit", proto se Adámek rozhodl své závěry zveřejnit.

Závěry zprávy hovořily o tristním hospodaření největší brněnské kulturní instituce, ztrátu Adámek vyčíslil na tři miliony měsíčně. Ředitel divadla Daniel Dvořák závěry zprávy odmítl, podle něj Adámek fakticky správné výsledky hospodaření zkresleně interpretoval.

"Jen pět z 16 představení, která měla premiéru v roce 2010, jsou představení přinášející kladný hospodářský výsledek. Všechny ostatní inscenace jsou ve ztrátě přes čtyři miliony korun," uvedl tehdy Adámek, který kritizoval i slabou návštěvnost, kterou podle něj uměle zvyšoval prodej zlevněných vstupenek.

Ředitel Dvořák musel už před šesti lety odejít z vedení Národního divadla v Praze. Tehdy ve funkci ředitele skončil ze dne na den kvůli ministerskému auditu. Ředitel byl totiž nejen šéfem instituce, ale také autorem scénografie u 10 procent představení, což v době jeho odchodu z Prahy představovalo scénografii u všech operních kusů ve zlaté kapličce. Autorské honoráře, které si tak ředitel vyplácel, byly přitom mnohonásobně vyšší, než je plat v ředitelském křesle příspěvkové organizace. 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.