Zpravodajství Brno

Lidé přestávají platit za odpady

Velikost textu:

Zlínsko - Vláda chce dát obcím možnost zvýšit poplatky za odpady, aby nemusely na jejich likvidaci doplácet. Jestli této možnosti radnice využijí, zůstává ale otázkou. Například ve Zlínském kraji platí maximální výši poplatku za odpad jen v krajském městě. Navíc se zhoršuje platební morálka lidí. Jen na Zlínsku dosahují dluhy za odpady milionových částek.

Třídění odpadu
Třídění odpadu
Otevřít galerii
  • Třídění odpadu autor: ČT24, zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Tříděný odpad autor: Doležal Michal, zdroj: ČTK https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Odpadky zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Plastový odpad zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Zhoršující platební morálku potvrdilo České televizi několik radnic. Jen v pěti největších městech dosahují dluhy celkové částky 30 milionů korun a například v samotném krajském Zlíně to je přes 12 milionů korun. "Pokud nám chybí v rozpočtu 12 milionů, tak je to samozřejmě problém," potvrdil mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák. Podobnou zkušenost mají podle mluvčího radnice Pavla Zrny i v Kroměříži: "Rok od roku je platební morálka neplatičů horší. Ke konci loňského roku máme celkem dlužnou částku ve výši 2,26 milionu korun. Někteří lidé si bohužel s platební povinností nedělají starosti".

Dlužné částky přitom rok od roku narůstají. Situace se začala výrazněji zhoršovat v souvislosti s hospodářskou krizí, kdy lidé ve větší míře přicházeli o práci, a rodiny musely šetřit. I když radnice mají pro tíživou životní situaci lidí pochopení, dlužné peníze vymáhají. Náklady na zpracování komunálního odpadu totiž rok od roku rostou a radnice je platit musí.

Dluhy jsou ve městech, vesnice si občany ohlídají

Platí přímá úměra: Čím větší město, tím větší dluhy za odpady. Podle starostů za to může anonymita města. To, co si člověk dovolí ve městě, není na vesnici tak jednoduché. Lidé si prostě nedovolí být dlužníky. Pokud se někde hříšník objeví, radnice se s ním snadněji domluví třeba na splátkovém kalendáři. To potvrzuje i starosta Kostelan na Kroměřížsku Jan Petřík: "Máme poplatek 450 korun a občané k tomu přistupují zodpovědně. Samozřejmě nějaké zdržení v platbách je, ale určitě to nejsou dlouhodobí neplatiči. Snažíme se to osobně vyřešit. Vzájemně se známe, a proto nikdo nechce nic dlužit".

I když radnice za likvidaci odpadů doplácejí, nikde to výrazně hospodaření obce neohrožuje. Žádná z námi oslovených radnic nemusela kvůli těmto dluhům pozastavit některou z investic. Na druhou stranu ale přiznávají, že by se jim hospodařilo lépe, kdyby chybějící miliony ve svých pokladnách měly.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.