Zpravodajství Brno

Zastupitelé Fryštáku rozhodli o budoucnosti mateřské školky

Velikost textu:
aktualizováno 21. 3. 2012 17:21

Fryšták - Mateřskou školu ve Fryštáku na Zlínsku až do odvolání uzavřelo zjištění hygieniků, že se ve školce vyskytuje zdraví škodlivá minerální látka. Zastupitelé řešili, co bude se školkou dál. Měli na volbu ze 4 variant. Nejlevnější počítala s odstraněním minerální vaty ze stropů, demontáží vzduchotechniky a potrubí a obložením budovy tak, aby došlo k jejímu zapouzdření. Podle nejdražší varianty by mělo dojít ke zboření školky a postavení nové. To by obec vyšlo na 40 miliónů korun. Podle údajů z roku 2009 přitom měl Fryšták rozpočtové příjmy ve výši 56 miliónů. Výdaje činily necelých 70 miliónů. Zastupitelé nakonec schválili opravu za 12 miliónů.

Děti do školky nepřišly
Děti do školky nepřišly
Otevřít galerii
  • Děti do školky nepřišly zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Učitelky sbalily dětem lehátka na spaní zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Školka ve Fryštáku zůstane uzavřená zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Učitelky stěhují dětská lehátka zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Starosta Fryštáku Luboš Doležel šel na dnešní jednání s tím, že zastupitelům navrhne variantu za přibližně 12 miliónů korun, která počítá s kompletním odstraněním minerální vaty z podhledů, odstraněním veškerých stavebních a technických prvků s výskytem azbestu a kompletním odstraněním vybavení kuchyně. Právě tuto variantu nakonec také zastupitelé přijali.

Do konce školního roku se ale děti do školky určitě nevrátí. Město musí nejprve vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby. Stavební úpravy by pak mohly začít v červnu a v říjnu by se děti mohly ze základní školy přestěhovat do mateřinky zpátky.

Školku nezavřel azbest, ale minerální vlákna

Budova fryštácké mateřské školy zůstává už několik týdnů prázdná. I když hygienici ve vzduchu nenašli obávaná azbestová vlákna, zjistili nadlimitní množství jiných neviditelných minerálních vláken, která ve školce taky nemají co dělat. "Dostávají se vdechováním až do plicních sklípků a mohou ve svém důsledku zhoršit samočisticí funkci plic. To znamená, že může docházet k častějším onemocněním dýchacích cest," popsala rizika nalezených látek zlínská hygienička Ivana Lukašíková. 

přehrát video
Mluvčí fryštácké radnice Pavel Nášel

Mateřskou školu navštěvuje 148 dětí, ale 36 z nich je stále ve třídách v budově školy. Omezení se tedy týká 112 dětí.

Kvůli koncentraci minerálních vláken zůstane školka zavřená
Kvůli koncentraci minerálních vláken zůstane školka zavřená
Více fotek
  • Kvůli koncentraci minerálních vláken zůstane školka zavřená zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/34/3305/330467.jpg
  • Ve školce zůstaly opuštěné hračky zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/34/3314/331324.jpg

Azbestové dědictví

Kontroly škol začaly poté, co byla v některých objektech zjištěna přítomnost karcinogenních azbestových vláken. Zvýšené množství azbestu zjistili kontroloři v několika školách například v Praze a Českých Budějovicích. Panely, které azbest obsahují, se používaly zejména při výstavbě v 70. a 80. letech. Je z nich postaveno mnoho sídlištních škol, ale i zdravotnických zařízení a nákupních středisek. Při necitlivé rekonstrukci se mohou z panelů do objektu dostat karcinogenní látky.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.