Zpravodajství Brno

V Údolí Chlébského potoka vykvetly tisíce chráněných bledulí

Velikost textu:

Chlébské - Jaro na sebe letos nenechalo dlouze čekat. Sněhovou pokrývku na lukách vystřídali ještě před prvním jarním dnem poslové jara, chráněné bledule jarní. V Údolí Chlébského potoka na pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny jich vykvetly tisíce.

V Údolí Chlébského potoka se daří bledulím.
V Údolí Chlébského potoka se daří bledulím.
Otevřít galerii
  • V Údolí Chlébského potoka se daří bledulím. zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • V Údolí Chlébského potoka vykvetly tisíce bledulí. zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Břehy potoka jsou chráněnými bledulemi obsypány. zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Bledule připomínají svěžest jara. zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Ve volné přírodě už jsou bledule jarní k vidění jen na několika málo místech. Jedním z nich je do bledulí zahalené Údolí Chlébského potoka, kam se v těchto dnech sjíždějí zástupy obdivovatelů. Na procházku v bledulovém moři se o slunečných víkendech vypraví stovky turistů. Místní dobrovolní hasiči se proto před třemi lety rozhodli, že se o návštěvníky budou starat. Zřídili bufet, ve kterém si turisté o víkendech můžou koupit občerstvení. Zakoupit si kromě svačiny svazek bledulí ale nepřichází v úvahu, prodej chráněných rostlin je zakázán a velmi vysoce pokutován.

Lokalita přirozeně láká také fotografy. Dnes, v první jarní den, vylákalo slunečné počasí a vidina krásných snímků z Údolí Chlébského potoka fotografa Dalibora Škodu. "Jarní bledule jsou vděčným námětem. Jezdím je sem fotit řadu let, vyplatí se to, květy vypadají každý rok jinak," řekl fotograf. O fotografie se Škoda dělí nejen se svými přáteli, dává je také například do kalendářů.

  • Poslové jara, bledule jarní.
    Poslové jara, bledule jarní. zdroj: ČT Brno
  • Územím s bledulemi vedou značené stezky.
    Územím s bledulemi vedou značené stezky. zdroj: ČT Brno

Potěšení pouze na pohled

Letos se jaro nedočkavě přihlásilo ještě před prvním jarním dnem, několikakilometrový koberec jarních květů, který pokrývá břehy údolí, tak bude lákat k návštěvě pouze zhruba do poloviny dubna, než bledule odrostou. Už od padesátých let minulého století tvoří chráněné květiny z oblasti přírodní rezervaci. Posledních sedm let je Údolí Chlébského potoka chráněnou oblastí i v rámci Evropy, tamější olšové a jasanové luhy jsou zapsány na seznamu Natura 2000.

přehrát video
Bledule v Údolí Chlébského potoka zvěstují příchod jara

Ohrožených bledulí jarních si však pamětníci vybavují ještě víc. I proto platí přísný zákaz se chráněné rostliny třeba jen dotýkat. O dechberoucí podívanou ale návštěvníci oblasti nepřijdou, lužními lesy, ve kterých bledule rostou, vede značená stezka.

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.