Zpravodajství Brno

Františkánský klášter znovu ožije

Velikost textu:
aktualizováno 9. 3. 2012 15:22

Brno - Historická budova bývalého františkánského kláštera v samotném centru Brna patří ke čtyřem nejohroženějším památkám na území města. Přes Římské náměstí denně procházejí tisíce lidí a nechápavě kroutí hlavou, proč je stará klášterní budova v tak žalostném stavu.

Františkánský klášter v Brně
Františkánský klášter v Brně
Otevřít galerii
  • Františkánský klášter v Brně zdroj: www.npu.cz https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Františkánský klášter v Brně zdroj: www.npu.cz https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Klášter patří mezi nejohroženější památky zdroj: www.npu.cz https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Františkánský klášter patří mezi nejohroženější památky zdroj: www.npu.cz https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Zchátralou budovu získala před 14 lety stavební firma Pozemstav, která ji hned chtěla začít opravovat. To se jí ale dodnes nepodařilo. V územním plánu města byla totiž budova evidována jako prostor určený pouze ke kulturnímu a společenskému vyžití. Několik let společnost usilovala o změnu územního plánu, aby mohla prostory využít i k administrativním účelům. To se jí podařilo v roce 2008, proto vznikl projekt na přestavbu celého areálu. Pozemstav ale nedostal souhlasné stanovisko od řádu petrínů, který s klášterem ještě donedávna sousedil. Na přelomu roku ale opustili Brno a jejich majetek teď patří brněnskému biskupství. Právě s ním se snaží firma dohodnout.

přehrát video
Karel Macháček z firmy Pozemstav

Pokud se jí to podaří, měly by opravy začít co nejdříve. Naděje je znát i z vyjádření kněze Františka Koutného ze sousedního kostela svaté Maří Magdalény: "Dům samozřejmě nedělá pěknou reklamu, ale nám nepatří. Přivítal bych, kdyby se s tím začalo něco dělat. Věřím, že se dohodneme k oboustranné spokojenosti," doplnil.

přehrát video
Architektka Vlasta Loutocká a kněz František Koutný

V areálu bývalého kláštera mají vyrůst kanceláře, výstavní sály. Ve sklepeních, která se táhnou pod celou stavbou, například i vinný sklípek. Přestože firma nemohla budovu opravovat, snažila se ji alespoň staticky zajistit a průběžně opravovat střechu, aby do budovy nezatékalo. "Budova by měla sloužit obyvatelům Brna, počítá se ale i s využitím k administrativním a přednáškovým účelům," nastínila budoucnost budovy architektka Vlasta Loutocká.

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.

Nejohroženější památky
Nejohroženější památky
Více fotek
  • Nejohroženější památky zdroj: www.npu.cz https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/34/3372/337172.jpg
  • Klášter patří mezi nejohroženější památky zdroj: www.npu.cz https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/34/3372/337171.jpg

Františkánský klášter

Byl postaven po r. 1650 náhradou za konvent na předměstí pod Petrovem, zbořený během švédského ohrožení města. Raně barokní kostel sv. Maří Magdaleny a františkánský klášter byly vybudovány patrně Ondřejem Ernou v letech 1651–1671. Koncem 17. st. byl areál rozšířen, r. 1748 byl konvent upraven a zvýšen o patro, snad za účasti Mořice Grimma.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.