Zpravodajství Brno

Soud zrušil tresty za transparent "Evropo, povstaň!"

Velikost textu:
aktualizováno 29. 2. 2012 17:58

Brno – Trojice členů a sympatizantů Dělnické strany sociální spravedlnosti byla dnes Městským soudem v Brně zproštěna obvinění, u soudu se zpovídali za loňský první máj. Tehdy totiž v průvodu nesli spolu s dalšími třemi demonstranty transparent s nápisem "Evropo, povstaň!" Šestice už byla trestním příkazem odsouzena k ročnímu trestu s podmínečným odkladem, který se pohyboval v rozmezí od dvou do šedesáti měsíců. Tři obžalovaní ale s trestem nesouhlasili a vyžádali si řádný soud.

Problematický transparent podle znalců odkazuje k nacismu
Problematický transparent podle znalců odkazuje k nacismu
Otevřít galerii
  • Problematický transparent podle znalců odkazuje k nacismu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Trojice byla zproštěna obvinění zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • "Myslela jsem, že na transparentu jsou jen znaky DSSS," hájila se Ordáňová zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Podle soudu se trestný čin nestal zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Členové DSSS stanuli před soudem za transparent s nápisem "Evropo, povstaň!", který podle znalců nepřímo odkazuje na heslo nacistů Německo, povstaň!. Trojice obžalovaných se proto před soudem zpovídala z podpory a propagace neonacistického hnutí. "Propagovali hnutí směřující k potlačení práv a svobod člověka," řekl před začátkem líčení žalobce Jan Petrásek. Soud je ale dnes všechny tři obžaloby zprostil. 

Mezi zproštěnými byl i předseda Dělnické mládeže Erik Lamprecht, který měl podle obžaloby jako svolavatel prvomájového pochodu umožnit, aby transparent s heslem a drobnějším nápisem Za společnou Evropu našich národů visel na tribuně v parku Koliště.

Odbornice na extremismus Petra Vejvodová:
"Řada takovýchto případů, které řeší policie, se dostane až k soudu. Do té poslední fáze, kam by se měly dostávat. Je to dané kvalitní prací policie a také tím, že státní zástupci jsou lépe informovaní o této problematice. V tom Brno v současné době vystupuje z řady – spousta takových soudních procesů se odehrává tady v Brně, jelikož tyto procesy často navazují na události loňského 1. května, kdy Dělnická strana sociální spravedlnosti podnikla demonstraci a protestní pochod."

Kontroverzní transparent justice už jednou řešila  

Odpor proti původnímu trestnímu příkazu, který vyměřil šesti protestujícím roční podmínku, podal právě Erik Lamprecht spolu s Petrem Čvartinským a Hanou Ordáňovou. "Neviděla jsem, že by transparent visel na pódiu. Pak, když jsme pochodovali, byl transparent větší než já, takže jsem na něj neviděla. Myslela jsem, že jsou na něm jen znaky DSSS," hájila se dnes před soudem Ordáňová. "Transparent jsem nesl a taky jsem k němu přistoupil, až byl rozmotán. Myslel jsem si, že je to ten, co tam dvě hodiny visel. Myslel jsem, že když už tam byl a policie proti tomu nezasáhla, tak to bylo v pořádku," uvedl před soudem Čvartinský, který ale zároveň dodal, že podle něj nacismus nedal světu jen špatné věci. 

"Jakékoliv jednání se musí zasadit do kontextu. "Evropo, povstaň!" se často objevuje v písních neonacistických hudebních skupin. Stejné heslo má u katolické mládeže úplně jiný obsah, než na prvního máje při průchodu ulicí Cejl," argumentoval u soudu znalec Josef Svoboda. Soud dnes ale dospěl k závěru, že nebylo prokázáno, že by se obžalovaní nesením transparentu dopustili trestného činu.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.