Zpravodajství Brno

TÝDEN NEKLIDU

Průvodu proti reformám se zúčastnilo asi 6 tisíc brněnských studentů

Velikost textu:
aktualizováno 28. 2. 2012 18:39

Brno - Do ulic dnes už podruhé v tomto roce vyšli studenti brněnských vysokých škol. Bouří se proti reformě školského zákona, kterou připravuje ministerstvo školství v čele s Josefem Dobešem (VV). Ministr v pondělí oznámil, že od plánovaného zavádění školného chce upustit, místo něj by ale studenti platili zápisné, poplatky za prodloužení studia a studium na více školách najednou. Na jiných bodech reformy, se kterými studenti nesouhlasí, stále trvá. Pochod, který v Brně odstartoval v 16 hodin z Malinovského náměstí, je součástí takzvaného Týdne neklidu. Účastní se ho studenti ve většině univerzitních měst.

Průvod studentů v Brně proti reformám
Průvod studentů v Brně proti reformám
Otevřít galerii
  • Průvod studentů v Brně proti reformám zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Studenti v Brně se chystají na 2. protestní pochod zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Studenti připravují transparenty zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Studenti připravují transparenty zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

On-line přenos (ukončen):

15:30

Na místě je už asi 30 lidí, připravují transparenty. Stojí na nich různá hesla - například "Dobeš, do vosího hnízda ďobeš."

15:42

Malinovského náměstí se začíná pomalu zaplňovat. Na místě je už kolem 70 lidí a také traktor, který má v průvodu sloužit jako pojízdné pódium. Sehnala jej Mendelova univerzita.

15:42

Jako alegorický vůz poslouží studentům traktor

15:45

Na policii organizátoři nahlásili účast až 3 000 lidí.

15:47

Jeden z transparentů

15:53

Studentů je na místě odhadem už asi 500. Na náměstí začíná být hluk, účastníci pochodu pískají a chrastí klíči. Organizátoři rozdělují transparenty.

15:57

Shromáždění studentů na Malinovského náměstíZahájení demonstrace. Na místě je podle odhadů organizátorů kolem 2 000 lidí.

16:04

Organizátoři zúčastněné poprosili o klidný pochod. Zdůraznili, že chtějí protestovat kultivovaně. Prosí také o zdržení se konzumace alkoholických nápojů.

16:06

"Pan Dobeš má dnes narozeniny a my máme přání jediný - aby ty reformy stáhl," hlásil jeden z organizátorů Zdeněk Ručka. Účastníků je už ke 3 000. Pochod by měl vyjít v 16:15.

Shromáždění studentů na Malinovského náměstí

16:14

Průvod studentů se vydal na cestu. Podle policie je na místě 2 700 účastníků.

16:16

Studenti při pochodu skandují:
"Dobeš to zvoral!"
"My chceme diskusi!"
"Samospráva! Samospráva!"
"Přistoupíme na poplatky? Never! Máme jen polévky Clever!"

Transparenty studentů

16:18

Protestující cestou vyzývají lidi postávající kolem silnice: "Pojďte s námi! Jde i o vaše školy!"

16:21

Průvod dorazil na náměstí Svobody. Dav křičí: "Stydíme se za Dobeše. Stydíme se za něj!"

16:32

"To, že jste si tituly koupili vy, neznamená, že za ně má platit každý!" vzkazují demonstranti politikům. Průvod se po Rašínově ulici blíží k Moravskému náměstí. Podle odhadů policie v něm jde už 3 200 lidí.

Pochod studentů v Brně

Transparent brněnských studentů

Pochod studentů Rašínovou ulicí v Brně

Průvod studentů v Brně proti reformám

16:36

Průvod dorazil k rektorátu Masarykovy univerzity.

Pochod studentů v Brně

16:41

Průvod prochází Kounicovou ulicí. Lidé studenty zdraví z oken.

Pochod studentů v Brně

Pochod studentů v Brně

16:47

Průvod dorazil k budově Filozofické fakulty MU na Janáčkově náměstí. Vyzývají další studenty a akademické pracovníky, aby se k nim připojili. Skandují: "Nečas přejde!"

16:50

Traktor se od průvodu odpojil. V průvodu jde už kolem 4 500 účastníků! Před budovou Rektorátu VUT studenti tleskali a děkovali rektorovi, že jim na dnešní pochod vyhlásil rektorské volno.

15:52

"Nejde nám jen o školné, my hájíme akademické svobody," brání se studenti.

"Ani studenti nejsou jednotní, zda školné ano nebo ne. Shodují se ale v tom, že reformy nepřinesou nic dobrého."

Pochod studentů v Brně

17:00

Průvod dorazil k Filozofické fakultě MU na Arna Nováka.

Pochod studentů v Brně

    1 2  

Z Malinovského náměstí pochod prošel kolem rektorátů Masarykovy univerzity (MU) a
Vysokého učení technického k Filozofické fakultě MU, poté k Hudební fakultě Janáčkovy akademie múzických umění a vyvrcholil na náměstí Svobody. Pořadateli pochodu jsou zástupci studentských komor akademických senátů a iniciativy Brno za svobodné vysoké školy. Na studentské protesty reagoval i prezident Klaus. Zrušil účast na zítřejší přednášce na Masarykově univerzitě.

přehrát video
Studenti se shromažďovali na Malinovského náměstí
přehrát video
No comment: Protesty v Brně
Trasa 2. pochodu studentů v Brně (autor: Týden neklidu)
Trasa 2. pochodu studentů v Brně (autor: Týden neklidu)

Organizátoři očekávají, že se do pochodu zapojí několik set účastníků. Jen na Facebooku se jich k události přihlásilo téměř dva a půl tisíce. Zejména v okolí ulic České, Veveří a Kounicovy, kudy bude průvod protestujících studentů procházet, je proto nutné počítat se zdržením. Dopravu budou usměrňovat policisté, dopravní podnik v těchto místech počítá s krátkým přerušením provozu městské hromadné dopravy.

přehrát video
Recese na České: Studenti pěli písně ze sborníku "Já, Žebrota 1"

První ústupek: Dobeš včera vzdal školné, dnes chce zavést zápisné

Protesty proti školské reforměNamísto školného by studenti mohli každý semestr platit takzvané zápisné. Podle Dobešovy mluvčí Kateřiny Savičové by se zápisné mohlo pohybovat okolo 2 200 korun za semestr, dodala ale, že o výši se stále jedná. Ministr školství Josef Dobeš (VV) na pondělní tiskové konferenci oznámil pouze to, že místo školného by studenti platili za překročení standardní délky studia a také za studium další školy.

"Zápisné bude platit při zápisu do studia a při vstupu do každé jeho další části, to je zpravidla semestru," sdělilo ministerstvo. Ti, kteří prodlužují studium nebo studují na další škole, by pak místo zápisného hradili poplatky, které by mohly v obou případech dosáhnout až 26 tisíc korun.

Ve středu se většina protestních akcí z různých koutů republiky přesune do Prahy, kde v deset hodin dopoledne začne další protestní pochod. Týden neklidu v Brně završí čtvrteční happening "S vášní pro vzdělání". Svoji lásku ke svobodným veřejným vysokým školám chtějí studenti demonstrovat hromadnými polibky na náměstí Svobody.

Studenti v Brně poprvé protestovali 1. února. Z Moravského náměstí tehdy vyšlo asi 500 studentů, k průvodu se ale postupně připojily desítky dalších a před právnickou fakultu, kde následovaly debaty, se jich shromáždila asi tisícovka. Připravované reformy kritizují také rektoři brněnských univerzit. Vyzvali ministerstvo školství k pozastavení legislativního procesu a dalšímu jednání s akademickou obcí.

Výhrady studentů shrnuje Kritický průvodce "reformou" vysokých škol.

1. Návrh umenšuje vliv akademické obce na chod vysoké školy a některé důležité pravomoci předává externím aktérům. Vysoké školy tak budou vystaveny působení netransparentních zájmů.

2. Návrh snižuje zastoupení studentů v akademických senátech vysokých škol. Tato redukce povede k proměně dosavadního kolegiálního prostředí vysokých škol v prostředí školicích středisek.

3. Návrh mění "tituly" docentů a profesorů na funkční místa. Tím způsobí zakonzervování současného stavu a výrazně omezí motivaci mladých akademických pracovníků. 

4. Návrh obsahuje variantu školného, která nepovede ani ke zvýšení motivace studentů, ani k nárůstu kvality vysokého školství. Vzhledem ke snižování výdajů na vysoké školy školné ani nezlepší finanční situaci vysokých škol. Na návrhu vydělá pouze bankovní sektor.

5. Návrh nového systému zajišťování kvality vysokých škol je nekoncepční a nedopracovaný, zároveň se ale jedná o radikální změnu, které se budou muset vysoké školy přizpůsobit. Přizpůsobování se nedodělku nepovede ke zvýšení kvality, ale pouze k chaosu.

6. Návrh rezignuje na regulaci poměrů na soukromých vysokých školách a nereaguje ani na problémy související s rapidním nárůstem jejich počtu.

(zdroj: Kritický průvodce "reformou" vysokých škol)

přehrát video
Týden neklidu ve Zlíně
Zdroj: ČT Brno, ČTK
     Diskutuj

Přidejte komentář

Vložením komentáře vyjadřujete souhlas s pravidly diskuse. Pokud tato pravidla nedodržíte, váš příspěvek může být upraven či smazán.
* značí povinné údaje


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.