Zpravodajství Brno

Domovy ve Zlínském kraji bojují s VZP o peníze

Velikost textu:

Zlín – Desítky milionů korun chybí některým sociálním službám ve Zlínském kraji. Takzvaná pobytová zařízení, jako jsou domovy pro seniory nebo lidi se zdravotním postižením, trápí výpadek ve financování hned ze dvou zdrojů. Kromě nižších státních dotací mají v těchto dnech problémy s úhradami zdravotní péče od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Ta od nového roku hodlá jednostranně snížit úhradu zdravotnických výkonů.

Pobytová zařízení ve Zlínském kraji bojují s nedostatkem peněz
Pobytová zařízení ve Zlínském kraji bojují s nedostatkem peněz
Otevřít galerii
  • Pobytová zařízení ve Zlínském kraji bojují s nedostatkem peněz zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Domovy ve Zlínském kraji bojují s VZP o peníze zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Domovy ve Zlínském kraji bojují s VZP o peníze zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Pobytová zařízení ve Zlínském kraji bojují s nedostatkem peněz zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Domov pro seniory ve zlínské části Burešov zaměstnává dvacítku zdravotních sester, které pečují o 172 klientů. Den co den se v domově opakuje koloběh podávání léků, převazů, odběrů a cvičení. Klienti domova se teď ale stali rukojmími ve sporu mezi domovy a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Pojišťovna má podle smlouvy platit korunu a tři haléře za zdravotnický výkon, v reálu ovšem VZP platí jen 90 haléřů. Domov podal žalobu, výsledek ovšem zatím nepřinesla. 

Po novém roce ale spor ještě přitvrdil. Pojišťovna totiž trvá na novém dodatku ke smlouvě – za výkony chce platit paušálem jako v roce 2010. Každý výkon, který bude navíc, ovšem ohodnotí nikoliv devadesáti, ale jen čtyřiceti haléři. Pro burešovský domov to znamená pořádnou ránu. "Měsíční propad nám dělá asi 120 tisíc korun," potvrdil za domov Vlastimil Zaydlar. 

přehrát video
Ředitel Domova pro seniory Vlastimil Zaydlar

Burešovské zařízení pro seniory není v prekérní situaci samo, dodatek platí pro všechny krajské i nestátní domovy. "Mezitím zařízení přijímala klienty s příspěvky na péči trojkou a čtverkou, to znamená pacienty imobilní a podobně. Náklady jsou daleko větší," hájila domovy krajská radní Taťána Nersesjan (ČSSD), která je za sociální oblast odpovědná. 

Pojišťovna jakékoliv výtky odmítá a ustoupit nemá v plánu. "Postupujeme v souladu s úhradovou vyhláškou, kterou vydalo Ministerstvo zdravotnictví a kterou vydává každý rok," uvedla zlínská mluvčí VZP Martina Stavjaňová. 

Budeme postupovat, jako by byl dodatek podepsaný, říká VZP

Domovy nevýhodný dodatek svorně odmítly podepsat a teď mají problém. Zatímco zařízení účtují výkony podle původní smlouvy, pojišťovna trvá na účtování podle dodatku. VZP proto vrací lednové faktury domovům zpět a zatím je neproplácí. "Budeme postupovat, jako by byl dodatek podepsaný," potvrdila Stavjaňová. 

Domovy už chystají hromadnou žalobu. Celý spor ale může mít dopad i na klienty – pokud budou domovy skutečně dostávat za více výkonů méně peněz, začnou s propouštěním sester. Pobytové služby v kraji se přitom letos musely vyrovnat i s menší státní dotací. "Na letošní rok obdrží o 15 procent menší dotace než v předchozím roce, a to ke snižování dotací dochází už několik let po sobě," uvedla radní. Služby, jež poskytuje například burešovský domov, jsou financovány ze tří hlavních zdrojů – ze státního rozpočtu, úhradami od uživatelů a úhradami zdravotních pojišťoven za zdravotní péči. Letos čelí výpadku financí hned ze dvou stran.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.