Zpravodajství Brno

Fryštáckou školku zavřou kvůli koncentraci minerálních vláken

Velikost textu:
aktualizováno 17. 2. 2012 15:00

Fryšták - Mateřská škola ve Fryštáku na Zlínsku bude od zítřka uzavřena kvůli nadlimitní koncentraci minerálních vláken v objektu. V zařízení odebírala vzorky krajská hygienická stanice, přítomnost nebezpečného azbestu kontrola neprokázala. Přestože zvýšená přítomnost minerálních vláken není zdraví škodlivá, rozhodlo se město školku uzavřít a na doporučení hygieny nechá budovu vyčistit specializovanou firmou. Dnes to oznámil mluvčí města Pavel Nášel.

Školka ve Fryštáku zůstane uzavřená
Školka ve Fryštáku zůstane uzavřená
Otevřít galerii
  • Školka ve Fryštáku zůstane uzavřená zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • V pondělí zůstanou tyto židle prázdné zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Kvůli koncentraci minerálních vláken zůstane školka zavřená zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Školka ve Fryštáku zůstane uzavřená zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Nadlimitní koncentrace minerálních vláken byla zjištěna pouze ve druhém patře třípatrové budovy. Školka bude uzavřená do doby, než akreditovaná laboratoř prokáže splnění stanoveného limitu. "Odhadujeme, že by školka mohla být zavřená asi dva týdny. Výhodou je, že příští týden jsou jarní prázdniny," poznamenal Nášel a dodal, že děti poté budou v náhradních prostorách místní školy.

Mateřskou školu navštěvuje 148 dětí, ale 36 z nich je stále ve třídách v budově školy. Omezení se tedy týká 112 dětí. Podle ředitelky mateřské školy je možné, že si někteří rodiče nechají děti doma během celých následujících 14 dní.

Kontroly škol začaly poté, co v některých objektech byla zjištěna přítomnost karcinogenních azbestových vláken. Zvýšené množství azbestu zjistili kontroloři v několika školách například v Praze a Českých Budějovicích. Ve Zlínském kraji se kontrolovalo více objektů, výsledky zatím nejsou známy.

Panely, které azbest obsahují, se používaly zejména při výstavbě v 70. a 80. letech. Je z nich postaveno mnoho sídlištních škol, ale i zdravotnických zařízení a nákupních středisek. Při necitlivé rekonstrukci se mohou z panelů do objektu dostat karcinogenní azbestová vlákna.

Zdroj: ČT Brno, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.