Zpravodajství Brno

Vojenští nováčci složili ve Vyškově přísahu

Velikost textu:

Vyškov – Téměř dvě stovky nových vojáků včetně pěti žen dnes složily slavností přísahu ve vyškovské Vojenské akademii. Po dvouleté odmlce spustilo na podzim ministerstvo obrany další nábor a zájem o práci v profesionální armádě roste. Letos by mělo do výcviku nastoupit celkem osm set nových vojáků.

Mezi 178 nováčky v uniformě složilo přísahu i 5 žen
Mezi 178 nováčky v uniformě složilo přísahu i 5 žen
Otevřít galerii
  • Mezi 178 nováčky v uniformě složilo přísahu i 5 žen zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Slavnostní vojenská přísaha zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Nastoupení vojáci zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • V české armádě je 14 procent žen zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Uchazeči o práci v armádě prošli nejprve rekrutačním centrem, podstoupili zdravotní prohlídky a psychologický výběr. Po následných čtyřech týdnech náročného výcviku dnes složilo 178 nových vojáků přísahu bránit republiku. "Není to jen nějaký symbolický akt, zavazuje je to pro celou jejich kariéru. Měl by to být základní stavební kámen, na přísahu by měli vzpomínat po celou dobu, co budou vojáky z povolání," popsal náčelník odboru výcviku z Vojenské akademie Vyškov Karel Klinovský. 

Slavnostní vojenská přísaha

0 „Já, voják ozbrojených sil, vědom si svých občanských a vlasteneckých povinností, slavnostně prohlašuji, že budu věrný České republice. Budu vojákem statečným a ukázněným a budu plnit ustanovení vojenských předpisů. Svědomitě se budu učit ovládat vojenskou techniku a zbraně a připravovat se k obraně České republiky a bránit ji proti vnějšímu napadení. Pro obranu vlasti jsem připraven nasadit i svůj život. Tak přísahám!“ 

Zdroj: Armáda České republiky

Mezi necelou dvoustovkou nováčků přísahala i sedmatřicetiletá Helena Kramářová – zdravotní sestra z Hradce Králové a matka dvanáctiletého syna. Jako profesionální voják bude pracovat v polní nemocnici, ráda by vyjela i na misi do zahraničí. "Na misi bych chtěla jet, je to jeden z důvodů, proč jsem vůbec k armádě šla," popsala žena. "Člověk tady opravdu překonává sám sebe, zjišťuje, že je v něm to, co si ani nemyslel," dodala Kramářová. Kromě ní dnes složily přísahu další čtyři ženy v uniformě, v armádě jich celkem slouží zhruba 14 procent. 

přehrát video
NO COMMENT: Slavnostní vojenská přísaha ve Vyškově

Přísaha je jen začátek 

Šest vojáků vzdalo výcvik už před přísahou a po ní odejde i několik dalších. Počty budou záviset na tom, jak skupina zvládne fyzickou a psychickou zátěž. To nejhorší je totiž ještě čeká. "Mají před sebou dva měsíce náročné přípravy. V březnu je čeká takzvaná komplexní polní příprava, to znamená, že spí venku, plní bojové úkoly, je to nejen fyzicky náročné, ale jde o koordinačně velice těžké úkoly," popsal vedoucí výcviku.

Pokud nováčci dokončí celý výcvik, zařadí se mezi téměř 22 tisíc profesionálních vojáků, kteří v české armádě slouží u 27 vojenských posádek. Průměrný plat vojáka je 24 tisíc korun. Zájemce ale lákají například i zahraniční mise - 650 českých vojáků slouží hlavně v Afghánistánu, jednotlivci například i v Kosovu a dalších zemích. "Nejčastěji se v misích střídají příslušníci brigády rychlého nasazení ze Žatce, mechanizované brigády z Hranic a speciální síly z Prostějova," řekl tiskový mluvčí Ministerstva obrany Jan Pejšek.

Armáda České republiky

0Armáda České republiky je hlavní složkou ozbrojených sil státu, které dále tvoří Vojenská kancelář prezidenta republiky a Hradní stráž. Vrchním velitelem ozbrojených sil je prezident Václav Klaus. 

Předchůdcem Armády České republiky byla před rokem 1954 Československá armáda, v letech 1954 až 1990 Československá lidová armáda a v letech 1990 až 1993 opět Československá armáda.  Od roku 1999 je česká armáda zapojena do integrované vojenské struktury NATO.

Od 1. ledna 2005 je armáda plně profesionálním útvarem, podle současné právní úpravy může být branná povinnost vyžadována pouze v případě ohrožení státu či za válečného stavu. 

Zdroj: Armáda České republiky 

Slavnostní přísaha se skládá zpravidla měsíc po nástupu k armádě
Slavnostní přísaha se skládá zpravidla měsíc po nástupu k armádě

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.