Zpravodajství Brno

Policisté kontrolovali světelnou propustnost autoskel

Velikost textu:

Znojmo – Policisté ve Znojmě dnes řidičům preventivně kontrolovali světelnou propustnost oken jejich aut. Ze sedmi desítek motoristů mělo skla v pořádku jen deset řidičů, ostatní auta by správně neměla projít technickou kontrolou. Propustnost oken je přitom stanovena vyhláškou. Podle policistů je důležitá dobrá viditelnost nejen z auta směrem ven, ale je nutné vidět i dovnitř vozu.

Policista měří propustnost skla
Policista měří propustnost skla
Otevřít galerii
  • Policista měří propustnost skla zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Boční okénka musí propouštět světlo minimálně ze 70 procent zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Preventivní akce využilo sedm desítek řidičů zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Policista měří průhlednost autoskla zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Řidiči, kteří se chtěli chránit před ostrým sluncem a na skla svého vozu si nalepili tónovací fólie, mohou riskovat pokutu. Vyhláška totiž stanovuje velmi přesné parametry autoskel - čelní sklo by mělo mít průhlednost 75 procent, boční skla u řidiče a spolujezdce minimálně 70 procent. Tónovaná skla od výrobců aut bývají v drtivé většině v pořádku. Problém je ale s těmi vozy, na jejichž čirá skla si nechali řidiči nalepit fólie. Jen pro představu, sklo se stává neprůhledným už při dvacetiprocentní propustnosti světla.

"Dopadl jsem špatně, protože propustnost skel u řidiče a spolujezdce mám kolem 20 procent a má to být 70. Tónované to asi bylo z výroby, ale pak jsem si na auto nechal dodat fólie, které skla ztmavily ještě víc, takže budu upravovat," řekl Arnošt Malík, který si dnes dobrovolné přeměření skel také vyzkoušel.

přehrát video
Jak probíhá kontrola propustnosti autoskel

"Je potřeba dodržovat jednu z důležitých zásad, a to je vidět a být viděn. Pro bezpečnost silničního provozu je důležité vidět do vozidla - co řidič dělá, kam se zrovna dívá, jestli naváže s někým optický kontakt, zejména na přechodech pro chodce," popsal důvod kontroly zástupce vedoucího znojemské dopravní policie Rudolf Mikula.

Policisté jsou proto vybaveni přístrojem na měření propustnosti světla. "Vlastní měření se musí provádět na skle, které je suché a očištěné. Pak přiložíme měřicí přístroj, který propustnost změří a výsledek ukáže na displeji," popsal Mikula. Dnešní akce ve Znojmě byla preventivní a řidiči si z kontroly odnesli pouze poučení pro příště. Během běžných silničních kontrol by ale řidiči aut s vadnými skly mohli dostat pokutu.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.