Zpravodajství Brno

Zápisy do mateřských škol budou v Brně probíhat elektronicky

Velikost textu:
aktualizováno 24. 1. 2012 14:28

Brno - Radní dnes schválili pilotní projekt elektronického zápisu do mateřských škol. Systém začne fungovat ve všech městských částech s výjimkou Brna-středu. Tam se systém spustí až na základě letošních zkušeností o rok později. V nejbližší době vzniknou speciální internetové stránky, které by měly rodičům poskytnout všechny potřebné informace.

Mateřská školka
Mateřská školka

Dohoda mezi magistrátem a městskými částmi odstartovala možnost, aby rodiče mohli přihlašovat své děti do mateřských škol elektronicky. Proti zavedení systému se původně postavilo sedm městských částí z 28. Vadilo jim například to, že systém nezohledňuje bydliště rodičů a není do něj možné vyznačit preferovanou školku. "Přihlášky by měly začít být vydávány už v únoru," řekl po jednání rady vedoucí odboru školství Martin Jelínek. 

První elektronický zápis se uskuteční začátkem března a rodiče by měli téměř okamžitě zjistit, zda je dítě do dané školky přijato či nikoli. Úředníci stanovili kritéria pro přijetí dítěte do školky. Jedním z nich je i požadavek na bydlení v Brně, dále by měl rozhodovat věk dítěte a to, zda stráví ve školce pouze část nebo celý den. Při zápisu bude zohledněno i to, zda do školky chodí starší sourozenec dítěte.

přehrát video
Rozhovor s vedoucím odboru školství Martinem Jelínkem

Podle vedoucího Martina Jelínka nesouhlas některých městských částí pramenil z toho, že systém nepochopily správně. Po společném jednání nakonec změnily názor. 

"V současné době stále počítáme s tím, že bychom elektronický zápis zavedli ještě letos. Dotklo by se to jen přijímacího řízení, které by se konalo o něco později než obvykle," vysvětlil vedoucí odboru školství Jelínek. Pokud městské části souhlasit nebudou, děti se budou přijímat klasicky.

Nejasnosti zbrzdily vydávání přihlášek do mateřských škol

Od poloviny ledna čelí brněnské mateřské školy dotazům rodičům, jak mohou svoje dítě přihlásit. Žádné z předškolních zařízení nemohlo dát rodičům odpověď, a tak ředitelé rodiče žádali, aby ještě počkali.

Podle ředitelky Martiny Klečkové by se systém měl zavést, protože přináší řadu pozitiv. "Přijímání dětí bude průhlednější a rodiče si sami mohou zjistit, jak přihláška dopadla," uvedla. Odstranila by se tak situace, kdy si rodiče podají deset přihlášek a dítě je přijato na několik školek. Ty ale až v září zjistí, kam dítě ve skutečnosti nastoupilo. V některých tak zůstanou zbytečně prázdná místa.

přehrát video
Ředitelka mateřské školy a šéf odboru školství o elektronickém systému

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.