Zpravodajství Brno

Policisté na Blanensku zadrželi 4 opilé řidiče

Velikost textu:
aktualizováno 16. 1. 2012 09:16

Boskovicko - Na řidiče si dnes ráno museli doslova posvítit policisté z Blanska. Na jejich kontrolu totiž vyrazili ještě za úplné tmy. Důvod byl nasnadě. Jen od začátku roku zaznamenali blanenští policisté 11 řidičů, kteří vyjeli na silnice s alkoholem v krvi. Tři řidiči byli dokonce pozitivně testováni na přítomnost drog. A s alkoholem vyjeli řidiči i dnes, v policejní síti uvízli čtyři řidiči, který před jízdou zcela nevystřízlivěli. Muži zákona jim naměřili od 0,3 do 0,7 promile alkoholu.

Dýchat museli i řidiči autobusů
Dýchat museli i řidiči autobusů
Otevřít galerii
  • Dýchat museli i řidiči autobusů zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Policejní kontrola zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Testování drog u řidičů zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Testovací přístroj na drogy zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Jen v loňském roce zadrželi policisté na Blanensku skoro 50 řidičů, kteří sedli za volant pod vlivem drogy. Proto si pořídili nový přístroj, který rychleji a přesněji dokáže zjistit přítomnost drogy v těle. Vyzkoušet se ho vydali dnes ráno do Boskovic. S sebou si vzali i nezbytné alkoholtestery.

Zvýšený pohyb policistů na boskovickém nádraží i v jeho okolí nezaskočil profesionální řidiče. "Vůbec mi to nevadí, naopak by tyto kontroly měly být častěji. Když piji, tak neřídím," řekl České televizi jeden z řidičů autobusů, kteří se testování rovněž nevyhnuli. 

Testování na drogy

Řidič dostane testovací tyčinku, kterou pohybuje v ústech, dokud nenasákne dostatečným množstvím slin. Asi po minutě policisté mohou tyčinku vložit do přístroje, který vzorek vyhodnotí a do 10 minut zobrazí výsledek na displeji.

přehrát video
Policisté se zaměřili na alkohol a drogy u řidičů

Nový tester patrně brzy dostanou všechna okresní policejní ředitelství v republice. Na jihu Moravy je využívají kromě strážců zákona na Blanensku také jejich kolegové v Brně. "Tester jsme dostali, protože jsou u nás počty zajištěných řidičů pod vlivem drog vyšší než v jiných okresech. Klademe na toto testování velký důraz, což se vyplácí," uvedl vedoucí blanenského dopravního inspektorátu Martin Zajíček.

přehrát video
Události v regionech (Brno) » Bagrování jevišovické přehrady

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.