Zpravodajství Brno

Jižní Morava se zahalila do smutku

Velikost textu:

Brno - Obyvatelé jižní Moravy drží státní smutek. Města na přání občanů zřizují další pietní místa, na náměstích hoří svíčky, domy zdobí vlajky stažené na půl žerdi doplněné černými prapory. Prezidenta Václava Havla si připomínají lidé na pracovištích i žáci a studenti. Města omezila předvánoční program na náměstích a veřejné produkce. Některá divadla mění svůj program, jako poctu Václavu Havlovi - dramatikovi ale chtějí hrát. V 17:30 začala v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně zádušní mše za Václava Havla.

Loučení s Václavem Havlem
Loučení s Václavem Havlem

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti se rozhodlo uctít památku zesnulého prezidenta Václava Havla. Dnes, první den státního smutku, nebude uvádět další reprízu muzikálu Donaha!, divadlo ale zůstane otevřené. "Pro zájemce uspořádáme vzpomínkový večer," potvrdil herec a mluvčí divadla Josef Kubáník. "Mnoho z nás Václava Havla znalo. Někdo mu byl nablízku častěji, jiný třebas jen jednou. Každopádně při každém setkání se ukázal jako neobyčejný člověk, a na takového budeme i vzpomínat," říká k připravovanému večeru ředitel Slováckého divadla Igor Stránský. "Divákům promítneme i unikátní záznam z návštěvy pana prezidenta ve Slováckém divadle v roce 1991," dodal ředitel.

Václav Havel ve Slováckém divadle (2007)
Václav Havel ve Slováckém divadle (2007)

Mimořádný zájem vzbudilo představení Prase v Huse na provázku. Divadlo, které ji dnes zařadilo mimořádně na program jako výraz úcty a piety zesnulému exprezidentovi, divadelní sál zcela vyprodalo i v dopoledním čase, a to včetně balkonů a přístavků. Beznadějně rozebrané jsou i lístky na večerní představení. Sedět se bude na přístavcích, balkonech a pravděpodobně i na polštářích položených na dřevěné konstrukci stupňovitého jeviště. Kapacitu sálu, kam se obvykle vejde 180 lidí, tak divadlo zvýšilo na 250 míst.

přehrát video
Začátek představení Prase

Prezidenta Havla si připomínají i studenti

Na brněnském Gymnáziu Matyáše Lercha připravili učitelé speciální pořad na počest Václava Havla. Studenti se místo běžné výuky sešli v aule školy a měli příležitost vzpomenout na exprezidenta. Žáci mohou na velkou nástěnku přidat jakýkoliv vzkaz Václavu Havlovi. 

přehrát video
NO COMMENT: Studenti si připomínají prezidenta Havla

Na Základní škole Kvítková ve Zlíně začalo vyučování v 8 hodin minutou ticha. Ředitelka školy Eva Plachá ji vyhlásila prostřednictvím školního rozhlasu. Sama pak České televizi prozradila, že pro její školu je zpráva o úmrtí prezidenta Havla o to smutnější, že se těšili na jeho návštěvu. Měla se uskutečnit letos v červnu. Ze zdravotních důvodů ji Václav Havel musel odvolat. Poslal zdravici a slíbil, že se přijede podívat v příštím roce.

Kola rulet se zastavila

Provoz už kvůli státnímu svátku omezila některá kasina a herny. V některých provozovnách zakázali prodej alkoholu.

přehrát video
NO COMMENT: Herny omezily provoz

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.