Zpravodajství Brno

Janečkův fond ocenil znojemskou úřednici za boj proti korupci

Velikost textu:
aktualizováno 9. 12. 2011 14:10

Praha – Po bývalém šéfovi Státního fondu životního prostředí Liboru Michálkovi a právníku Ondřeji Závodském dnes Nadační fond proti korupci (NFPK) ocenil dalšího člověka za snahu upozornit na podvody ve svém okolí. Renata Horáková ze Znojma poukázala na korupční jednání na tamní radnici a fondem byla odměněna částkou 300 tisíc korun. Peníze převzala z rukou předsedy správní rady fondu Karla Janečka na dnešní tiskové konferenci.

Renata Horáková při ocenění od protikorupčního fondu
Renata Horáková při ocenění od protikorupčního fondu

Nadační fond podle slov svých zástupců ocenil postoj Horákové, která jako vedoucí majetkového odboru radnice ve Znojmě odolala nabídkám, nátlaku a vyhrožování ze strany tajemníka městského úřadu Vladimíra Krejčíře i bývalého starosty. Podle fondu naopak zahájila boj, který městu Znojmu ušetřil desítky milionů. Kauza otřásla znojemskou radnicí a zadluženému městu hrozí, že kvůli aféře přijde i o evropské dotace.

Krejčíře začala policie kvůli údajnému braní úplatků stíhat už loni v září. Spolu s ním čelí obvinění z úplatkářství i čtyři představitelé stavebních firem. Podle spisu od nich tajemník převzal úplatky za to, že jejich firmy pak získaly ve výběrových řízeních zakázky od radnice. Krejčíř vinu popírá.

Horáková dnes novinářům přiblížila, s jakými nevýhodnými transakcemi se na městském úřadě setkala. Mezi nimi je třeba pronájem bývalého vojenského areálu Malá Louka o rozloze 60 tisíc metrů čtverečních. "Měla jsem se podepsat pod materiál, kterým se měl tento pozemek pronajmout za dvě koruny ročně a zabřemenit, takže by město s těmi pozemky už nemohlo nijak nakládat," řekla dnes novinářům Horáková. Městu tím měla vzniknout ztráta až 90 milionů korun oproti běžné formě pronájmu.

Renata Horáková při ocenění od protikorupčního fondu
Renata Horáková při ocenění od protikorupčního fondu

Dalším nevýhodným obchodem, do kterého ji vedení radnice údajně nutilo, byl prodej bytů, kde město mělo tratit přibližně 800 tisíc korun. "Byly tam i další věci. Řádově za několik desítek milionů," dodala Horáková. Znojemská rodačka by ráda ve městě pracovala i nadále. Od svého nuceného odchodu z radnice ale nemůže najít práci. Podobně jsou na tom i další její kolegové, kteří se nebáli spolupracovat s policií v kauze nevýhodných zakázek.

Od nadačního fondu byli jako první oceněni Libor Michálek a Ondřej Závodský - prvně jmenovaný získal půl milionu korun a druhý sto tisíc. Michálek poukázal na korupční nátlak praktikovaný na ministerstvu životního prostředí a jeho upozornění v důsledku vedlo až k odstoupení šéfa rezortu Pavla Drobila. Závodský upozornil na netransparentní zadávání zakázek v Zařízení služeb ministerstva vnitra.

Jan Kraus prezentuje protikorupční kampaň Wanted
Jan Kraus prezentuje protikorupční kampaň Wanted

Hledá se vážná korupce - odměna 1 milion korun

Nadační fond dnes také představil nový projekt s názvem Wanted, ve kterém vyzývá občany k nahlašování korupce. Fond hodlá dát 1 milion korun tomu, kdo odhalí korupci významného ekonomického rozsahu, nebo zvláště zavrženíhodné korupční jednání. "Šlo by opravdu o speciální případ, kdy někdo přinese důkazy o vážné korupci například u členů vlády, členů kanceláře prezidenta či jiných významných osob ve státní správě," uvedl zakladatel fondu Janeček.

Podmínkou pro vyplacení je ovšem podání takového trestního oznámení, které skutečně povede k odsouzení korupčníka, dodal Janeček.

Zdroj: ČT24, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.