Zpravodajství Brno

Investor zahájil stavbu kontroverzního bytového komplexu

Velikost textu:

Brno – Na místě bývalého borového lesa v brněnské Líšni teď vyrůstá bytový komplex. První kopnutí do země se ale zdrželo o více než dva roky a to kvůli soudním tahanicím mezi investorem a nevládní organizací Nesehnutí. Investorovi teď došla trpělivost a na neziskovou organizaci podal trestní oznámení pro pomluvu. Aktivisté z Nesehnutí si ale stojí za svým, stavba se podle nich měla a má zastavit.

 

Bytový komplex Horníkova v Brně
Bytový komplex Horníkova v Brně
Otevřít galerii
  • Bytový komplex Horníkova v Brně zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Tak by měl vypadat budovaný bytový komplex na Horníkově ulici zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Bytový komplex Horníkova v Brně zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Borovicový háj v Horníkově ulici v Brně zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Dá se říct, že územní rozhodnutí na naši stavbu na Horníkově jsme získali už v roce 2007, ale došlo k několikerému odvolání a úplnou jistotu, že můžeme stavět, jsme získali v srpnu letošního roku," řekl jednatel firmy NET Development Ladislav Smutný. V říjnu tedy developer začal s kontroverzní výstavbou a otevřel tak staré rány. Podle investora i vedení městské části jedná developer v souladu se stavebním zákonem. "Tato stavba je kontroverzní od svého počátku, vyvolala silné emoce. Nicméně investor má platný certifikát, který nahrazuje stavební řízení," uvedl starosta městské části Líšeň Břetislav Štefan (ČSSD). Sdružení Nesehnutí si to ale nemyslí. "V době, kdy běží odvolací řízení, tak certifikát, do doby než ministerstvo rozhodne, je nepravomocný. To znamená, že firma nemá žádné oprávnění stavět a stavba je tak černou stavbou," uvedl za sdružení Nesehnutí Milan Štefanec.

Investor neustálé ataky označuje za pomluvu a rozhodl se proti nim bránit soudní cestou. "Zhruba před měsícem už jsme dále nehodlali čekat a nechat se osočovat. Podali jsme trestní oznámení na organizaci Nesehnutí, neboť prezentuje záměrně nepravdy," řekl Smutný. Bytový komplex by měl být hotový v lednu 2013, alespoň podle představ investora. V tuto chvíli už je také na několik desítek z celkových 150 bytů podepsána smlouva. Sdružení Nesehnutí chce ale udělat vše pro to, aby podle nich ilegální stavbu zastavilo. 

  • Kácení borovicového háje v Horníkově ulici v Brně
    Kácení borovicového háje v Horníkově ulici v Brně zdroj: ČT Brno
  • Kácení borovicového háje v Horníkově ulici v Brně
    Kácení borovicového háje v Horníkově ulici v Brně zdroj: ČT Brno

Proti kácení stromů bojovali ekologové i místní 

Borovicový háj, který čítal přes čtyři stovky stromů, rostl na sídlišti v ulici Horníkově v Brně-Líšni přes třicet let. V červnu 2009 jej pokácela firma Net Development, která pozemek vlastní a chtěla na něm budovat rozsáhlý developerský projekt. Proti kácení se už měsíce před tím stavěly desítky místních obyvatel a také ekologické organizace. Právě ekologové se s případem obrátili na Českou inspekci životního prostředí, která posléze zjistila, že firma pokácela o téměř sto borovic více, než měla povoleno. 

A tak se rozběhl kolotoč sporů a odvolání. Sdružení právně napadlo jak územní plán v lokalitě, tak i územní rozhodnutí a stavební povolení, které developer získal formou certifikátu od autorizovaného inspektora. Odvolací soud dal ovšem aktivistům částečně za pravdu, že líšeňský stavební odbor při řízení formálně pochybil a územní rozhodnutí zrušil. Rozhodnutí ovšem přišlo pozdě, odvolání ekologů nemělo odkladný účinek. Ještě než soud zrušil územní rozhodnutí, firma si narychlo opatřila stavební povolení od autorizovaného inspektora. Na základě tohoto dokumentu pak dostala od úřadů povolení borovice vykácet.

0Funkci autorizovaných inspektorů stanoví novela stavebního zákona z roku 2006. Kdo chce stavět, může v rámci takzvaného "zkráceného řízení" místo žádosti o stavební povolení uzavřít smlouvu s autorizovaným inspektorem. Ten mu za podmínek uvedených v zákoně vydá certifikát, který investor posléze jen pošle stavebnímu úřadu a tím mu oznámí, že zahajuje stavbu. Podle zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové se však stále častěji objevují případy, kdy autorizovaný inspektor vydá certifikát v rozporu se zákonem – investor dostane razítko a může stavět i přesto, že soud mezitím v odvolacím řízení zrušil územní rozhodnutí, které je základním předpokladem pro povolení stavby i pro vydání certifikátu.

přehrát video
Investor žaluje Nesehnutí kvůli pomluvě

  


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.