Zpravodajství Brno

Brněnští zastupitelé schválili vyhlášku proti hazardu. Bez tříleté lhůty

Velikost textu:

Brno - Novou vyhlášku omezující hazard na základě zákona o loteriích přijali na dnešním jednání zastupitelé v Brně. Dohodli se ale, že z ní vypustí sněmovnou stanovenou tříletou ochrannou lhůtu. Tu stanoví novela loterijního zákona platná od Nového roku. Město tím získalo nástroj, prostřednictvím kterého bude moci ministerstvo žádat o okamžité zrušení videoloterijních terminálů (VLT) v zónách, kde je nechce.

Hrací automaty
Hrací automaty

Tolik kritizovanou vyhlášku o omezení hazardu v Brně zastupitelé nakonec přijali. Na základě zákona o loteriích z ní vypustili kontroverzní tříletou lhůtu, během které mohou být v provozu všechna hrací zařízení, která v minulosti povolilo ministerstvo financí. Těch je v Brně aktuálně přes 5,5 tisíce.

Podle opozice by původní návrh předložený radou města místo omezení hazardu paradoxně přinesl zvýšení počtu videoloterijních terminálů (VLT).

Martin Ander (SZ):
"Přijetí nové vyhlášky v nezměněné podobě by šlo jednoznačně na ruku provozovatelům hazardu. Město by se tak samo připravilo o možnost zbavit se v dohledné době nelichotivé nálepky Las Vegas střední Evropy."

"Nová vyhláška by se této tříleté lhůty nijak nedotkla. A my nemáme jistotu, zda ji sněmovna v budoucnu ještě neprodlouží," kritizoval původní návrh zastupitel za Stranu zelených Martin Ander. Přitom cesta, jak si s touto lhůtou poradit, podle něj existuje. "Nemusíme přece jen papouškovat, co se děje ve sněmovně. Vyjádřeme svoji vůli, že jako samospráva tuto tříletou lhůtu nechceme připustit," přidal se ke kritikům Daniel Rychnovský (KDU-ČSL).

Brno se opírá o zákon o loteriích. Riskuje?

S přijatou variantou nejsou Zelení spokojení úplně. Opírá se totiž o loterijní zákon platný do 31. prosince letošního roku. Poté ho nahradí novela, ve které už bude zahrnuta zmíněná ochranná lhůta. Přestože se město ve svých žádostech bude odvolávat na staré znění zákona, není jisté, zda takový argument bude ministerstvo po Novém roce skutečně akceptovat.

"Zcela účinný nástroj to není. Je to vlastně jen takový kompromis," podotkl Martin Ander. Zelení navrhovali upravit vyhlášku o regulaci hazardu tak, aby se v podstatných rysech shodovala s vyhláškou Františkových Lázní, kterou již prověřil Ústavní soud.

Vydat se cestou zákona obcích na základě odstavce o veřejném pořádku navrhoval také primátor Onderka už na jednání rady. Tehdy ale jeho návrh neprošel, takový postup navíc obecně nedoporučuje ani ministerstvo. "Tím, že město odvozuje vyhlášku od zákona od loteriích, si samo dobrovolně zhoršilo pozici vůči ministerstvu financí a oslabilo své argumenty, které před ním bude klást pro zrušení lhůt pro videoloterijní terminály," obává se Ander.

Město je podle Onderky připraveno přijmout v budoucnu ještě přísnější regulaci hazardu. Bude prý záležet na tom, jak problematiku upraví zákonodárci. "Budeme čekat, jak to budou legislativci řešit, když bude pozitivní změna, změníme i vyhlášku," uvedl Onderka.

Brnění: Brno se může stát prvním krajským městem regulujícím hazard doopravdy

Vypuštění tříleté lhůty pro městské části znamená, že od ledna 2012 získají šanci nařídit okamžité ukončení provozu videoloterijních terminálů podle vlastních pravidel. Podle občanského sdružení Brnění, které proti vysokému počtu heren v Brně dlouho protestuje, má Brno velkou šanci stát se prvním krajským městem téměř bez hazardu.

"Doufáme, že zastupitelé a vedení města udělají všechno, co je v jejich moci, a prostřednictvím stížností či žalob nelegální hazard z města vytlačí. Pokud se to Brnu opravdu podaří, bude to přelomový úspěch a návod i pro další města," uvedl za sdružení Matěj Hollan.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.