Zpravodajství Brno

Vrah dívky dostal výjimečný trest

Velikost textu:
aktualizováno 5. 12. 2011 11:36

Zlín - Na 22 a půl roku do vězení poslal Krajský soud ve Zlíně jednadvacetiletého Lukáše Kopeckého. Odsoudil ho za vraždu devatenáctileté dívky z Hulína na Kroměřížsku. Podle obžaloby ji v jejím bytě usmrtil letos 9. června. K vraždě, kterou kriminalisté ve Zlínském kraji označili za jednu z nejbrutálnějších za poslední roky, se přiznal. Tvrdil, že nebyl v tu chvíli při smyslech. 

Lukáš Kopecký u Krajského soudu ve Zlíně
Lukáš Kopecký u Krajského soudu ve Zlíně
Otevřít galerii
  • Lukáš Kopecký u Krajského soudu ve Zlíně zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Lukáš Kopecký před krajským soudem zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Kopeckému hrozí až výjimečný trest zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Lukáš Kopecký přišel k soudu v poutech zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Předseda senátu Radomír Koudela zdůvodnil výši trestu mimo jiné i chováním pachatele tohoto činu. "Nejedná se o běžnou vraždu. Pohnutky pachatele jsou nicotné. Zřejmá je jeho bezcitnost a naprostá neúcta k lidskému životu," uvedl soudce Koudela.

Obžalovaný přišel osudné červnové noci do dívčina bytu, kde nejprve měli oboustranně dobrovolný sex. Následně se ale pohádali a on dívku napadl. Podle státního zástupce Romana Kafky z malicherného důvodu, kdy dívka chtěla ukončit jejich příležitostný milenecký vztah.

Podle Kafky ji Kopecký nejprve udeřil do obličeje a poté několik minut škrtil do doby, kdy si myslel, že je mrtvá. Když se však poškozená začala po uvolnění dýchacích cest probouzet, vrátil se k ní s kuchyňským nožem a částečně jí oddělil hlavu od trupu. Podle soudního znalce vznikla všechna poranění ještě za života poškozené, která tak prožila nezměrnou 'fyzickou i psychickou trýzeň'.

Obžalovaný podle znalců nevyjádřil nad činem lítost, tu projevil jen ve vztahu k sobě. U soudu řekl, že 'je mu to líto' a že 'se to nemělo stát'. Podle psychiatrů je obžalovaný sebestředný, citově nevyzrálý, postrádá rysy empatie, nerespektuje zákonné normy a preferuje vlastní potřeby a zájmy.

přehrát video
Reportáž Luboše Dostála
Zdroj: ČT Brno, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.