Zpravodajství Brno

Návštěvníci Valašského jarmeku se Kosence skládali na novou stodolu

Velikost textu:

Valašské Klobouky - Největší mikulášský "jarmek" na Zlínsku o tomto víkendu zaplnil Valašské Klobouky. Přípravy jubilejního dvacátého ročníku sice poznamenal čtvrteční požár několika budov tamního ekocentra Kosenka, kde měli pořadatelé uložené vybavení, návštěvníky to ale rozhodně neodradilo. Do dnešního podvečeru jich na jarmek podle odhadů organizátorů zavítalo asi deset tisíc. Akce bude pokračovat do neděle.

Valašský jarmek
Valašský jarmek
Otevřít galerii
  • Valašský jarmek zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Valašský jarmek zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Valašský jarmek zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Valašský jarmek zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Z nepojištěné historické stodoly, která valašskoklobouckému ekologickému středisku Kosenka sloužila jako sklad části vybavení pro chystaný jarmek, zbyla po čtvrteční noci jen ohořelá kostra. Pravděpodobná příčina – něčí nedbalost. Odhadovaná škoda – půl druhého milionu korun. Dým se nad areálem Kosenky vznášel i dnes. Tentokrát už ale stoupal zpod kotlů naplněných dobrotami.

Starobylé město po ránu zaplnili zruční řemeslníci, vůně, hudba a veselí. Ale hlavně nepřehlédnutelné masky. I z okolních vesnic. Nejen svatí Mikuláši s hejny čertů. Taky postavy Turků anebo smrtek.

O bojových podmínkách a především až nečekané solidaritě při finálních přípravách hovoří předseda Kosenky se slzami v očích. Sám při čtvrtečním hašení stodoly utržil šrám na hlavě. "Obrovské díky patří všem přátelům a příznivcům Kosenky, kteří ukázali, že to, co jsme dělali v minulosti, nebylo nadarmo. Společně jsme to dali dohromady," řekl Miroslav Janík. Podle něj se rýsuje i pomoc dál. Na novou stodolu ekocentru přispěly desítky lidí přímo na jarmeku. "Musíme to zvládnout a musí se jet dál. Takže jsme hned psali, že jarmek bude. A je! A já si myslím, že bude i další roky," hýřila optimismem ředitelka organizačního týmu jarmeku Hana Tarabusová. 

přehrát video
Předseda ZO ČSOP Kosenka Miroslav Janík o jarmeku

Čertů přišlo třikrát víc než loni

Zdá se, jako by tragédie jarmeku spíše prospěla, než ublížila. Na malý zájem návštěvníků si pořadatelé rozhodně stěžovat nemůžou, lidi neodradila dokonce ani nepřízeň počasí. "V předchozích letech nám sem přišlo běžně kolem třiceti čertů, letos jich tu máme přes osmdesát," pochvalovala si Pavlína Kolínková z Občanského sdružení Valašský jarmek.

Sílu z tradic a lidových zvyků na Valašský jarmek přišlo načerpat zatím zhruba deset tisíc lidí. Slavnostní zakončení je naplánováno na nedělní 15. hodinu. Vystoupí na něm klobucký rodák Eduard Tomaštík a hudební soubor Societas Incognitorum z Brna.

Pomoc Kosence nabídlo i město. Vznikají a ještě přibudou finanční sbírky na Kosenku. Její práce při ochraně přírody i lidových tradic je totiž v regionu velmi známá.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.