Zpravodajství Brno

Brno opouští společnost Brnoparking

Velikost textu:

Brno - Scénář, který avizoval začátkem roku náměstek brněnského primátora Robert Kotzian, se naplnil. Město opouští akciovou společnost Brnoparking, aby vlastními silami postavilo parkovací dům. Brno smění pozemky pod parkovacím domem na Panenské za třetinový podíl ve společnosti. Výstavbu parkovacího domu pak dostane na starost městská firma Brněnské komunikace.

Brno
Brno

Z firmy Brno Parking magistrát odstoupí a 34 procent akcií prodá. Parkovací dům v Kopečné ulici nabídne řidičům 90 míst. Celková investice činí 64 milionů korun. Další na řadě je parkovací dům v Panenské ulici s celkovou investicí asi 190 milionů korun a přibližně 360 místy. Pozemek v Panenské ulici je nyní ve vlastnictví společnosti Brno Parking, ale město se  dohodlo s firmou na jeho prodeji Brněnským komunikacím. Společnost Brněnské komunikace si zřejmě vezme na část nákladů úvěr od banky.

Město Brno uvažuje i o dalších lokalitách pro budování nových parkovacích míst. Hovoří se o plochách v Besední ulici, Křenové, u haly Rondo a Ústředního hřbitova. Léta město zvažuje projekt podzemního parkování u Janáčkova divadla, zatím ale bez konkrétního výsledku. Kapacita jednotlivých lokalit je od 200 do 400 parkovacích míst.

Brnoparking, a.s.

Základní kapitál společnosti je 4,9 mil. Kč. Z toho je 489 ks  kmenové akcie na jméno v listinné podobě ve jmenovité hodnotě  10 000,- Kč a 10 ks  kmenové akcie na jméno v listinné podobě ve jmenovité hodnotě  1 000,- Kč. Brno drží akcie v nominální hodnotě 1,7 mil. Kč.

Auta ničí města, říká architektka Eva Jiřičná

Snaha stavět v centrech měst parkovací domy je ale v rozporu s představami některých architektů. Kalkulace, že v budoucnu bude stále více aut a podle toho je potřeba stavět, podle architektky Evy Jiřičné ničí města. Řekla to tento týden při diskusi v Brně. Připomněla, že v Česku nezíská povolení stavebník, který nepočítá s parkováním. V Londýně je tomu dnes už naopak, uvedla. 

Zdroj: ČT Brno, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.