Zpravodajství Brno

Evropští netopýři kvůli syndromu bílého nosu neumírají

Velikost textu:
aktualizováno 29. 11. 2011 17:30

Jižní Morava – Brněnští vědci přišli na to, proč bílá plíseň, která v Severní Americe doslova zdecimovala tamní populaci netopýrů, ty české neohrožuje. Podle vědců nemoc způsobující syndrom bílého nosu nepochází z Ameriky, jak se dlouho předpokládalo, ale z Evropy. Čeští netopýři jsou vůči plísni pravděpodobně imunní.

Syndrom bílého nosu
Syndrom bílého nosu
Otevřít galerii
  • Syndrom bílého nosu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Syndrom bílého nosu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Syndrom bílého nosu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Geomykóza, která napadá netopýry zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Brněnští vědci zkoumali netopýry se syndromem bílého nosu dva roky v průběhu zimy. "Zatím jsme nenašli masivní úhyny, k jakým dochází v Americe. Může to mít dva důvody - to, že se naši netopýři s takovou infekcí už v minulosti setkali a mají proti ní potřebné protilátky, nebo to, že jako dlouhověká zvířata neuhynou hned, ale nemoci se kumulují a oni pak zemřou náhle. Podle současných výsledků výzkumu se přikláníme spíše k první možnosti," popsal chiropterolog z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd v Brně Jan Zukal. K podobné katastrofě jako v Americe tak v Evropě nedojde.

přehrát video
Chiropterolog Jan Zukal o syndromu bílého nosu u netopýrů

Stejná nemoc doslova zdecimovala populaci netopýrů v Americe. Dostala se tam pravděpodobně právě z Evropy. Během několika let na severovýchodě Ameriky kvůli syndromu bílého nosu uhynula třetina netopýrů. "Úhyn se nezastavil a šíří se dále na západ a ze Spojených států do Kanady. Nakažené už jsou bohužel i vzácné druhy netopýrů, kterým hrozí vyhynutí," řekla molekulární genetička z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd v Brně Natália Martínková.

Masivní úhyn amerických netopýrů způsobuje syndrom bílého nosu

"Američtí vědci při experimentech netopýry dlouhodobě vystavili této infekci a zhruba po 150 dnech tito jedinci uhynuli. Dokázali, že bílá plíseň může způsobit úmrtí těchto zvířat," uvedl Zukal. Evropští a američtí vědci už spojili svoje síly a snaží se zjistit, proč se netopýři za oceánem nedokáží s infekcí vypořádat.

Syndrom bílého nosu
Syndrom bílého nosu

Chomáčky bílé plísně se objevují na čenichu, boltci nebo křídlech netopýra. Geomykóza způsobuje dehydrataci organismu, proto se během zimního spánku netopýři častěji budí a snaží se napít. Na to spotřebují hodně energie, kterou čerpají z tukových zásob. Zcela vyhladovělí potom umírají.

ztrátu jejich orientace, během zimního spánku se netopýři mohou častěji budit a také způsobuje dehydrataci organismu. Nákaza se šíří z netopýra na netopýra, což je při společném zimování v jeskyni velmi snadné.

 


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.