Zpravodajství Brno

Nesplacený zámek se vrací Hrušovanům, rozhodl soud

Velikost textu:

Znojmo - Okresní soud ve Znojmě dnes vyhověl žalobě Hrušovan nad Jevišovkou na neplatnost prodejní smlouvy, podle které měla zdejší empírový zámek za dva a půl milionu koupit firma Orguloso. Její zástupci ale za něj nikdy nezaplatili a nezačali ani s realizací svého záměru otevřít v bývalém zámku domov pro seniory. A tak se zastupitelé města rozhodli smlouvu vypovědět. Orguloso ale na výpověď nepřistoupilo, a tak se museli Hrušovanští obrátit na soud.

Chátrající zámek v Hrušovanech nad Jevišovkou
Chátrající zámek v Hrušovanech nad Jevišovkou
Otevřít galerii
  • Chátrající zámek v Hrušovanech nad Jevišovkou zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zámek v Hrušovanech nad Jevišovkou chátrá zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Chátrající zámek v Hrušovanech nad Jevišovkou zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zdevastovaný zámek v Hrušovanech nad Jevišovkou dále chátrá zdroj: ČT24 https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Dnešní verdikt takt jednoznačně říká, že se zámek ze 17. století vrací zpět do majetku města. Zástupci firmy Orguloso, kteří se dnes k soudu nedostavili, tak musí být vymazáni z katastru nemovitostí jako vlastníci objektu a město s ním bude moci opět nakládat. "Žaloba byla zcela důvodná, a proto určuji za vlastníka objektu obec Hrušovany nad Jevišovkou," uvedla soudkyně Lenka Krčálová.

K žalobě, kterou podali Hrušovanští na Orguloso letos v květnu, posloužily jako důkazy smlouva ze 4. listopadu loňského roku, podle které měla firma do 30 dnů zaplatit, a pak už jen další korespondence, kterou starosta Hrušovan firmu urgoval, aby zaplatila. Místo peněz však od firmy chodily jen přísliby, že v různých náhradních termínech zaplatí a ještě na konci roku 2010 začnou s rekonstrukcí. To se ale nestalo ani v roce 2011. Naopak.

Zástupce Orgulosa Jan Rejzek dokonce napsal starostovi "vyděračský" dopis. "...Máme dost vašich intrik, pane starosto, vůbec nám nechcete počkat a nedivíme se, že žadný zájemce o zámek nebyl. Když takhle jednáte, házíte nám klacky pod nohy. Doložte nám, že máte 300 milionů na renovaci, a my pak podepíšeme odstoupení od smlouvy, dáváme vám na to dva týdny...," psalo se například v jedno z nich. 

přehrát video
NO COMMENT: Hrušovanský zámek

Kdy zmizí firma Orguloso z katastru nemovistostí, to není zatím jasné. Do patnácti dnů se totiž může proti verdiktu odvolat. A i kdyby to neučinila, zámek se jako vlastník v zápisu objeví nejdříve v únoru nebo v březnu. Do té doby s ním Hrušovanští nakládat nemohou.

Zámek v Hrušovanech nad Jevišovkou

Jedná se o empírový trojkřídlý dvoupatrový zámek ze 17. stol. Místnosti v přízemí jsou klenuté, v patře je strop plochý a fasády jsou z počátku 19. stol. Křídla nejsou symetrická. V průčelí portikus na toskánských sloupech. V novodobé historii byl zámek v majetku vojenské posádky, která jej sice opustila, ale zanechala v neutěšeném stavu. Od roku 2000 byl zámek ve vlastnictví města, které pro něj hledalo vhodné využití. (zdroj: www.hrady.cz)


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.