Zpravodajství Brno

Náměstí Svobody v Brně opět po roce rozzářil vánoční strom

Velikost textu:
aktualizováno 25. 11. 2011 18:10

Brno - Dřevěné vánoční městečko na náměstí Svobody v Brně dnes vpodvečer ožilo sváteční atmosférou. Centrum města provoněl punč, pečené kaštany i další oblíbené laskominy a především se tam opět po roce rozzářla chlouba Brněnských Vánoc - šestnáctimetrová jedle zdobená stovkami světel. Také letos si vánoční strom vybrali lidé v anketě na internetu.

Vánoční strom na náměstí Svobody v Brně
Vánoční strom na náměstí Svobody v Brně

V hlasování o vánočním stromku, který letos Brňané na internetu volili už potřetí, s velkou převahou zvítězila 16 metrů vysoká jedle ojíněná z bílovického polesí, a porazila tak dva smrky. Město za ni zaplatilo bezmála jeden milion korun. Rozsvícení stromu si nenechaly ujít davy lidí - loni se na slavnostní zahájení přišlo podívat přes deset tisíc Brňanů.

Neodmyslitelnou součástí Vánoc v Brně jsou také tradiční trhy. Na náměstí Svobody opět vyrostlo kouzelné dřevěné městečko, které bude žít předvánoční atmosférou od dnešního večera až do 23. prosince. Především řemeslné stánky obklopí také okolí Staré radnice, Zelný trh zase nezapře inspiraci Josefem Ladou. Sváteční nálada však pronikne i na méně obvyklá místa - velkým lákadlem budou určitě vánočně laděné prohlídky brněnské podzemí, jehož část je návštěvníkům přístupná od loňského roku.

přehrát video
NO COMMENT: Rozsvěcení vánočního stromu

Tradice vánočních stromů na náměstí Svobody v Brně sahá až do období první republiky. Založil ji Rudolf Těsnohlídek, který tak chtěl pomoci opuštěným dětem. Na tuto myšlenku ho přivedla událost, kterou zažil, když 22. prosince 1919 v lese u Bílovic nad Svitavou s přáteli zachránil odložené, téměř zmrzlé batole.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.